7 végzetes pillanat

Rejtélyes merénylő végzett az amerikai elnökjelölttel 1968-ban

2008. június 5. 12:24

Negyven éve, 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben merénylet áldozata lett az elnökjelöltségért kampányoló Robert F. Kennedy.

Az 1925-ben született hetedik Kennedy-gyermek a haditengerészetnél tett kitérőt követően a Harvard Egyetemen, majd a Virginiai Egyetemen szerzett diplomát, s az újságírásba is belekóstolt. Fiatalon nősült, házasságából 11 gyerek született, a legkisebb apja halála után.

Ügyvédként és ügyészként a kommunista tevékenység és a szervezett bűnözés elleni harc katonája lett. 1952-ben már bátyja, John szenátusi kampányát segítette, majd apja befolyásának köszönhetően szakértőként helyet kapott a Kennedy családdal baráti kapcsolatban lévő `vörösfaló` McCarthy-bizottságában.

Fotó: Getty Images

Az Ambassador Hotelben

Az ötvenes évek közepén a szervezett bűnözés és a szakszervezetek kapcsolatait vizsgáló McClellan-bizottság főtanácsadója lett, ő világított rá a fuvarozók szervezete és a maffia közötti kapcsolatra. Ekkoriban vette kezdetét a Jimmy Hoffa szakszervezeti vezető után indított hajsza is, amely személyes gyűlöletté fajult.

Bobby oroszlánrészt vállalt bátyja 1960-as elnökké választásában, jutalmul az igazságügyi-miniszteri posztot kapta. Fivére legbizalmasabb tanácsadója lett, legendásan szoros kapcsolatukon az sem változtatott, hogy a szigorú katolikusként élő Bobby nem nézte jó szemmel az elnök nőügyeit. Bár őt is hírbe hozták Marilyn Monroe-val, ez nem volt több pletykánál, amelynek szorgos terjesztője Norman Mailer író volt.

Fotó: Getty Images

Miniszterként a maffia elleni küzdelemben nagy sikereket elkönyvelő bizottságot hozott létre, amelyet bizalmasan csak az "elkapni Hoffát csapatként" emlegettek. A polgárjogi harc élére állt, bár eleinte bizalmatlan volt Martin Luther Kinggel szemben, akinek állítólag még lehallgatását is elrendelte.

A dallasi merénylet után Jimmy Hoffa azt mondta: "mostantól Bobby Kenedy már csak egy közönséges jogász". Bár testvére meggyilkolása teljesen összetörte, Bobby még 10 hónapon át miniszter maradt Johnson elnök kormányában. Noha hajlandó volt elfogadni, hogy Oswald gyilkolta meg bátyját, úgy gondolta: a merénylet mögött "vagy a kubaiak, vagy a gengszterek álltak."

Fotó: Getty Images

1964-ben New York állam szenátorává választották, s 1968-ban ringbe szállt az elnökségért. A szegények és az elnyomottak bajnokaként hatalmas népszerűségnek örvendett, június 5-én megnyerte a sorsdöntőnek tartott kaliforniai előválasztást is. Ünnepi beszéde után az Ambassador Hotel konyháján át távozott, amikor a 24 éves palesztin származású Sirhan Sirhan közelről lövéseket adott le rá. Bobby Kennedy még 26 órát élt a végzetes sebesülésekkel. Vannak azonban, akik a CIA kezét látják a merényletben.

Az Egyesült Államok egy újabb álmát temette el az arlingtoni katonai temetőben, ahol Bobby Kennedy szinte jeltelen sírja bátyja közvetlen közelében kapott helyet. "Néhányan olyannak látják a dolgokat, amilyenek, és azt kérdezik: miért? Én olyan dolgokról álmodom, amelyek nincsenek, és azt kérdezem: miért ne?" - búcsúztatta G.B. Shaw szavaival bátyját Ted Kennedy.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!