2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állami tulajdonba kerül Hadrianus palotája

2008. május 29. 16:00

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén intézkedett a Hadrianus-palota visszavásárlásáról, és hozzájárult, hogy kezdeményezzék a műemlék állami tulajdonba való visszavételét.

A közlemény szerint a Budapest harmadik kerületben lévő Hadrianus-palota, az aquincumi helytartó palotájának romjai az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek közé tartozik. 2003-ban a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. (a jelenlegi Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.) a tulajdonában lévő ingatlanra 5 évre szóló opciós adás-vételi szerződést kötött a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. Az opció lehívására 2008. augusztus 4-ig van lehetőség.

Ami Hadrianus palotájára épülhet

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács határozatában hozzájárult ahhoz, hogy az MNV Zrt. kezdeményezze a műemlék állami tulajdonba való visszavételét, és helyezze letétbe a vételi árat, amelynek összege bruttó 1 milliárd 27 millió 625 ezer forint. Az NVT intézkedett a budapesti, második kerületi Klebelsberg -kastély megszerzésére vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítéséről is.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény ugyanis a Klebelsberg-kastélyt is azon műemlékek közé sorolja, amelyek tulajdonjogát meg kell szerezni az állam javára. A Klebelsberg-kastély az Ingatlanbank Nemzetközi Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Zrt. tulajdonában van. Az Ingatlanbank 2008. április 14-én felajánlotta az MNV Zrt.-nek, hogy a Klebelsberg-kastélyt értékegyeztetéssel elcseréli a Budapest Budakeszi út 36/B szám alatti állami tulajdonban lévő műemlék ingatlanra, mely műemlék ingatlan a törvény értelmében nem kizárólagos állami tulajdonban tartandó műemlék.

Az MNV Zrt. ellenőrző igazságügyi szakértői jelentést készíttetett a két ingatlan becsült piaci értéke helytállóságának felülvizsgálatára. A jelentés alapján megállapítható az ingatlanok közötti értékkülönbség 298,1 millió forint, amelynek megfizetését az ingatlancsere létrejöttével az MNV Zrt. saját költségvetése terhére vállalja. A csere létrejöttének érvényességi feltétele, hogy a csereszerződést a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter jóváhagyja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár