2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karikatúrák és protokollbakik

2008. május 9. 15:00

Kissé viccesre sikeredett a Múlt-kor 2. évfolyamának 29. adása: először arról lesz szó, miért nem jelenhetett meg az egyetlen Kádár Jánost ábrázoló karikatúra, majd a legemlékezetesebb protokollbakikat mutatjuk be, köztük azt az eddig sehol sem látott fotót is, amin Tito az őt köszöntő hölgy mellét markolássza a neki szánt virágcsokor helyett.

Karikatúrát már az ősi Egyiptomban is rajzoltak, különálló sajtóműfajjá azonban csak az 1830-as években, a vicclapok megjelenésével vált. A gúnyos rajzok Magyarországon 1848-ban a Charivari, a Dongó című élclap kiadásával indultak nevettető útjukra.A II. világháború után a kezdeti gazdagságból erőteljesen lecsökkent a Magyarországon megjelent vicclapok száma, a történelem azonban ebben az időszakban szolgáltatta a leggazdagabb témákat a karikaturistáknak. Az 1945-ben megjelent Ludas Matyi, majd a Szabad Száj, és a Pesti Izé egyaránt az újjáépítéssel, az újra megalakuló pártokkal és azok politikai csatározásaival voltak elfoglalva.

A Rákosi-diktatúra kezdetével sorra szűntek meg a vicclapok, 1951-től már csak a Ludas Matyi maradhatott a standokon. A Ludasról már az 1945-ös törvényhatósági választás idején kiderült politikai szimpátiája, amikor arra sarkallta olvasóit, hogy szavazzanak a Szociáldemokrata és a Magyar Kommunista Párt közös listájára.

Az MDP Agitációs Osztályának 1950-es határozata úgy szólt, miszerint `Fordulatot kell végrehajtani az eddig elhanyagolt szemléltető agitációs módszerek felhasználása felé. A szemléltető agitáció ismertesse a munkaverseny eredményeit, népszerűsítse a termelésben élen járókat: üzemi dísztáblák, villám-újságok, humoros rajzok (stb) felhasználásával.`

A Kádár-rendszer és a gulyáskommunizmus a politikai viccben is változást hozott. A hidegháborús retorikát a hetvenes évektől felváltották a mindennapi élet történései. A Ludas humora azonban nem egyszer szúrta az elvtársak szemét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár