2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidómentő muszlimok egy izraeli múzeumban

2007. november 8. 13:00

A jeruzsálemi Jad Vasem Múzeum első alkalommal tiszteleg kiállítással a holokauszt során zsidók százainak életét megmentő muszlimok előtt.

A múlt hét végén megnyílt kiállítás közel egy tucat olyan, korábban a Világ Igaza címmel kitüntetett muszlim albán előtt tiszteleg, akik a második világháború során életüket kockáztatva mentették a zsidókat. A `BESA: becsületkód, zsidómentő muszlim albánok a holokauszt idején` című tárlat Norman Gershman amerikai fotóripoter kollekcióján alapul, akinek Albán Igazakról készített sorozatát rövid szövegek kísérik.

Norman Gershman a megnyitón

A második világháború előtt közel 200 zsidó élt Albániában. Hitler 1933-as hatalomra kerülése után, és a világháború kitörésével azonban több százan menekültek Németországból, Jugoszláviából, Görögországból, Ausztriából és Szerbiából az országba. Amikor aztán 1943-ban a németek elfoglalták az országot, a helyi lakosság megtagadta, hogy együttműködjön a nácikkal az országban élő zsidók listázásában.

A főként muszlimok által lakott országban a legtöbb segítséget a Besa nevű szervezet nyűjtotta a menekülteknek. Az akció sikeres volt: majdnem minden, az országban élő zsidót sikerült megmenteni, és a Jad Vasem tárlata szerint gyakorlatilag az az igen furcsa állapot alakult ki, hogy a háború végén több zsidó élt az országban, mint előtte. Jehudit Sendar, a kiállítás kurátora szerint "Albánia története különleges, hiszen a kormányzat és a lakosság egy emberként állt ki a zsidóság mellett. A legtöbbjüket az iszlám vezérelte ebben a döntésben. Ez a nagyon emberi történet a Holokauszt egy kevéssé ismert, de emlékezetes fejezete".

Az Albániába 1941 végén, nyolc évesen érkező, és a háború végéig ott maradó Jaakov Altarat szerint ezt a történetet szinte sosem szokták emlegetni. A megnyitón a kiállításon szereplők leszármazottai is jelen voltak, és egyikük, Enver Alia Sheqer a sajtónak elmondta, hogy apja azért mentett zsidókat, mert az egy hithű muszlimnak vallási kötelessége, hiszen aki megment egy életet, az bejut a paradicsomba. A szervezők ezért különösen fontosnak látják a kiállításon azt is hangsúlyozni, hogy mindez rávilágít az iszlám értelmezési különbségeire is.

A tárlat érdekessége, hogy Izrael első arab minisztere, Raled Majadele nyitotta meg, és azon a Jad Vasem vezetősége mellett Albánia tiszteletbeli konzulja is jelen volt. A kiállítás két hónapig lesz látható Izraelben, majd New Yorkba utazik, ahol január 27-én, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján az ENSZ székházában mutatják be.

1963 óta 22 ezer ember kapta meg a Világ Igaza kitüntetést, közülük 63-an voltak albánok, illetve összesen 70 muszlim részesült ilyen kitüntetésben. Eddig egyetlen arab sem kapta meg a címet, bár megvan az első jelölt: a tunisziHáled Abdel-Vahháb január óta várakozik a kitüntetésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár