2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Kolumbusz hajósától szerezhetett térképet az oszmán geográfus

2007. február 1. 14:00

A 16. századi oszmán Piri Reis térképét az isztambuli szultáni palota Nemzeti Múzeummá történő átalakítása során találták meg 1929-ben. A rajzok keletkezésére számos izgalmas elmélet született, amelyeket Papp-Váry Árpád foglalt össze a Földrajzi Közlemények 2005/3-4. számában.

Piri Reis 1465-1470 között születhetett, eredeti neve Muhaddin Piri volt. Fiatalon nagybátyja, Kemal Reis szolgálatába állt, aki 1481-ben kegyvesztetté vált, ezért kalózként kereste kenyerét és a Reconquista elől menekülő arabok és zsidók szállításában vett részt. Unokaöccse is tagja volt ezeknek a vállalkozásoknak, a különböző utak során megtanult görögül, olaszul, spanyolul és portugálul.

A jó térképészeti ismeretekkel rendelkező fiatalember 1499-1502 között már a szultán szolgálatában harcolt Velence ellen. A hajókon Piri Reis gyakran készített jegyzeteket, amelyeket később könyvben összegzett. 1526-ban készült el A hajózásról c. műve, amelyet Szulejmán szultánnak ajánlott. A térképész élete később igen fordulatosan alakult. Megkapta a Déli-tengerek beglerbégje (admirálisa) rangot, így a Vörös- és az Arab-tenger, illetve az Indiai-óceánon teljesített szolgálatot. 1553-ban nem volt hajlandó megütközni a túlerőben lévő portugálokkal, amiért halálra ítélték és kivégezték.

Piri Reis 1513-ban készítette el első világtérképét. A 65x90 cm nagyságú, őz- és gazellabőrre festett térkép Közép- és Dél-Amerikát, az Ibériai-félszigetet és Afrika nyugati részét ábrázolja. A szárazföldeket eltérő színekkel látta el: az Óvilág sárga, a mai Mexikó szintén sárga (piros felületi pontozással), Brazília pedig lila színt kapott. A térképet kis grafikák díszítik, az óceánon különböző típusú hajók haladnak, a szárazföldön különböző állatok tanyáznak. Találhatunk fantázia-szigeteket, és láthatjuk, hogy az Atlanti-óceán északi részén egy bálna hátán remeték főznek maguknak. A kiegészítő szövegben a téképész szerencsére utal a meseszerű magyarázatra: ez Szent Brendan szigete, aki a 6. században az alvó bálnát szigetnek vélte.

Mivel Piri Reis pontos ember volt, feltüntette a felhasznált térképek számát is: a szerkesztés során 20 térkép adatait vette igénybe. Az egyik mű - állítása szerint - Nagy Sándor korából származott. A térkép azonban számos kérdést vetett fel, ezek egyikét a máshol eddig még nem ábrázolt területek megrajzolása jelentette. A térkép ugyanis elsőként mutatta be a La Plata torkolatot. A magyarázó szöveg arról tanúskodik, hogy Piri Reis Kolumbusz felfedezéseiről egy fogságba esett hajóstól szerzett információkat és - egy harmadik útja után készült - térképet.

Egyes feltételezések szerint a térképnek vetületeis van: ez ragadta meg Erich von Däniken fantáziáját, aki egy, a földönkívüli lények által Kairó felett készített térképben látja a megoldás kulcsát. Mások a kínaiak földrajzi tudományát sejtik a háttérben, és szerintük az ő térképük egyike kerülhetett előbb Kolumbuszhoz, majd pedig az oszmán geográfushoz. Papp-Váry nem fogadja el a hihetetlen elméleteket, a választ a kor ismeretanyagában és a tudós rendelkezésére álló térképeiben keresi.

Piri Reis A hajózásról címet viselő könyve 215 kikötő-, sziget-, és szorostérképet tartalmazott, a munka a rajzokon túl a korabeli hajózási ismeretek tárháza. Beszámolt a szelekről, az áramlásokról, az iránytű használatáról, a szélesség-meghatározás módozatairól, az Egyenlítőről és a térítőkről. Részletezte a különböző tengereket, hajózási útvonalakat. Elismerő szavakkal méltatta Kolumbuszt. "Volt egy Kolumbusz nevű okos ember Genovában. Talált egy érdekes könyvet, amelyik régibb volt Nagy Sándor koránál is. Ez a könyv tartalmazott minden információt a tengerekről és így nyilvánvalóan gazdagította ezt az európai országot."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár