A vörösterror 133 napja

Elvesztették a Holdraszállás eredeti felvételeit

2006. augusztus 16. 13:15

Komoly kutatás kezdődött a NASA archívumában, hogy megkeressék a korábbi költözések során nyomtalanul eltűnt filmtekercseket.

A problémáktól sem mentes űrutazásról készült 1969-es felvétel a 20. század egyik legfontosabb mozgóképes emléke. Mostanra azonban a NASA archívumában nyoma veszett az eredeti tekercseknek.

A felvételek felkutatásának igénye akkor merült fel, amikor elhatározták a különösen értékes, űrkutatással kapcsolatos filmek digitalizálását. Bár a szakértőknek rendelkezésére áll a korabeli televíziós felvétel, annak minősége azonban komoly kivetnivalókat hagy maga után. Mindez persze érthető is, hiszen azt a képet egy fekete-fehér monitorra irányított kamera készítette. A monitoron látható kép minőségét a tévében látott felvétel pedig csak úgy adja vissza, mint egy fényképről készült fénykép - írta a Daily Telegraph az ügyben.Az űrhajósok eredetileg egy nagyfelbontású felvételt sugároztak a Földre, amit csak a kaliforniai Goldstone-ban, az ausztráliai Honeysuckle Creek-ben, illetve a szintén ausztráliai CSIRO Parkes vevőállomás személyzete láthatott. Ez azonban sokat veszített eredeti részletességéből, mert az asztronauták 10 képkocka/másodperc sebességgel sugározták az adást, amit aztán a tévés bemutatáshoz 60 képkocka/másodpercre kellett konvertálni az állomásoknak, akik aztán ezt továbbították Houstonnak. "Amit a világnak közvetítettünk fele olyan jó sem volt, mint amit kaptunk" - mondja John Sarkissian, a CSIRO Parkes Obszervatórium kutatója.

Bár a felbutított képek egy normál tévéadásnál is rosszabb minőségűek voltak, digitálisan felújítva azonban a mai videofelvételeknél is jobb minőségűek lennének. Tudósok és NASA-veteránok egy csoportja éppen ezért megkezdte a NASA-archívumok szisztematikus átfésülését. A NASA szóvivője szerint lehetséges, hogy a felvételek megtalálása sem vezetne eredményre, mert ennyi idő elteltével a mágnesszalagok is károsodhattak.A nagy ugrásnak tűnő kis lépésen túl az űrhajósok egészségügyi állapotát és az űrhajó adatait is tartalmazó szalagok eredetileg minden bizonnyal az amerikai Nemzeti Levéltárba kerültek, majd a NASA visszakérte és a marylandi Goddard Űrrepülési Központban helyezte el azokat. Sokak szerint egy ekkora bürokratikus rendszer esetében ez nem meglepő fejlemény, és minden bizonnyal rosszindulat vagy szándékosság helyett csak gondatlanság állhat a háttérben.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!