2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lebontják Hollywood leghíresebb hoteljét

2005. október 18. 10:30 MTI

Lebontják a leghíresebb hollywoodi hotelt, az 1989-ben bezárt Ambassadort, és iskolát építenek a helyén.

A szállodát, amelyet Myron Hunt tervezett, 1921-ben avatták fel. Több mint ezer szobája, fürdőmedencéje, teniszpályája vonzotta a vendégeket. Lakott benne F.Scott Fitzgerald, a neves író, Rudolf Valentino, a némafilm legendás hősszerelmese, Albert Einstein, Charlie Chaplin, továbbá Errol Flynn, minden idők legjobb Robin Hoodja, és lakója volt Sir Winston Churchill is.

Richard Nixon, a későbbi amerikai elnök itt írta meg 1952-ben híres Checkers-beszédét, amellyel megmentette kétségessé vált politikai pályáját. Itt találkozott titokban a Kristályszobában Marilyn Monroe John Fitzgerald Kennedy-vel, és itt ölte meg 1968-ban Sirhan B. Sirhan Robert Kennedyt. Mindez azonban nem volt elég megmentéséhez - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az Ambassadort 1989-ben zárták be. 1991-ben Donald Trump New York-i ingatlanmágnás abban a reményben foglalózta le, hogy építhet rajta egy 125 emeletes felhőkarcolót, de a város ezt elutasította, mert a tervet megalománnak és károsnak ítélte. Trump így eladta a berendezés értékesebb darabjait, köztük Sammy Davis jr. zongoráját, és átengedte az épületet körzeti oktatási hivatalnak. Mostanáig vita folyt az egykori Ambassador sorsáról.

Konzervatív körök azt szerették volna, ha megőrzik, mint nemzeti műemléket. Évekig harcolt lerombolása ellen Sirhan ügyvédje, aki szerint épségben való fenntartása fontos lehet védence ártatlanságának bizonyításában. A Kennedy-klán azonban, érthető módon, kezdettől fogva támogatta lerombolását.

Most végre kompromisszumos megoldás született. Az épület nagy részét lerombolják, az oktatási hivatal kötelezettséget vállalt azonban arra, hogy 4,9 millió dollárt fordít történelmi értékű emlékek megőrzésére. Megmarad a szálloda konyhája és a Coconut Night Club is, amely a 20-as évek végén Oscar-díj gáláknak is otthont adott. Ez lesz az új épület auditóriuma.

A szálloda helyén 318 millió dolláros költségvetéssel épül az oktatási komplexum, amelyben óvodától középiskoláig négyezer diák tanul majd, a tervek szerint elsősorban latin-amerikai bevándorlók gyermekei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár