2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Kiállítják a trákok aranykincsét

2004. október 21. 10:57

A híres trák uralkodó, III. Szeuthész király bronzszobra is látható a bulgáriai Kazanlak városi múzeumában rendezett kiállításon.

Georgi Kitov a TEMP 2004 expedició vezető régészeként idén 73 darabos trák sírleletet ásott ki, melyben sok ezüst és bronz mellett 20 arany tárgy is található. Az ásatások helyszínét, a Szófiától 200 kilométerre keletre fekvő Sipka falunál található gazdag trák sírhalmairól (Golyamata Kosmatka, Malkata Kosmatka) ismert területet a régészek - az egyiptomi fáraók temetkezési helyére utalva - gyakran nevezik "a bolgár Királyok Völgyének".

Az aranyművességükről híres trákok a mai Bulgária, Románia, Macedónia, Törökország és Görögország területén éltek, a görög és a római civilizáció határán az i.e. 5. századtól. Gyakori háborúkat vívtak a fejlettebb szomszédokkal, míg végül i.sz. 45-ben eltűntek a térképről.

A trákok kultúrája nem rendelkezett írással, így nem hagytak hátra a történelmükről írott forrásokat sem. A régészek az elmúlt évtizedek során számos leletet találtak meg a Bulgáriában lévő trák sírokban. A világ eddigi legrégibb feltárt aranykincsét 1972-ben Bulgária északkeleti részén, Várna közelében találtak meg.

A legutóbb feltárt királysírban egy az Agamemnón-maszkot is felülmúló káprázatos aranymaszkot és egy olimpiai evezőst ábrázoló gyűrűt talált Kitov. A királysírt hat kőlemez borította, amelyek legalább két tonnát tettek ki. Kitov szerint III. Szeuthész király sírja lehet, aki az i. e. 5. században uralkodott Trákiában. Maradványait a kutatók még nem találták meg, de az ásatások tovább folytatódnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár