2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Botrány és náci pornó

2004. február 25. 09:00

Korábban

Századfordulós pornófilmeket találtak Franciaországban
Csoportszex, meleg és leszbikus jelenetek, valamint egy apácának egy ebbel folytatott románca is látható azokon az 1905 és 1930 között készült ős-pornófilmeken, amelyek nemrég kerültek elő egy `felettébb jó hírű` francia család házának padlásáról.
Meghalt Hitler angyala
Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt a fasizmus híveinek. A 30-as években még csak megtűrt, majd a háború alatt internálótáborokba zárt
Hitler walesi szeretője
Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével.

Fekete humor vagy revizionizmus?

Úgy tűnik, a Rowohlt kiadó visszalépése nem sodorta nagy veszélybe Kunkel karrierjét: három könyvkiadó rögtön jelezte, hogy szívesen megjelentetnék a vitatott művet, a német irodalmi sajtóban pedig számos Kunkellel rokonszenvező vélemény látott napvilágot. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszabb tanulmányt közölt a műről, mely szerint a könyv "a szezon szenzációja" kellett volna, hogy legyen. A FAZ szerint a könyv telis-tele van "Tarantino-szerű borzadállyal", s "hemzseg a dekadenciától, kéjvágytól, testnedvek keltette gyönyörtől, testi örömöktől és kínoktól, valamint beteg humortól". A napilap szerint a könyvre ráfér ugyan némi szerkesztés, ám nyugodtan kiadható.

Más irodalmárok kevésbé voltak elragadtatva a műtől. "A fickó túl sok Thomas Pynchont olvasott, és túlbecsüli saját művészi képességeit" - háborgott egyikük. Majd hozzátette: "Ugyanebben a nemzedékben számos Kunkelnél tehetségesebb író van. Ő csak egyvalamire vágyik, de nagyon: hogy provokálhassa az embereket."

A vita akkor csapott fel igazán, amikor a Spiegel Kunkel korábbi kiadójától, a Rowohlttól származó privát e-maileket hozott nyilvánosságra. A levelekben Ulrike Schieder szerkesztő arról panaszkodott, hogy Kunkel a szövetségeseket mind egy szálig "vérszomjas vadállatokként" ábrázolta, míg a németek a második világháború "egyedüli veszteseiként" tűnnek fel. Schieder szerint a könyv "merő revizionizmus", és Kunkel azzal, hogy a nácikat alig többnek, mint "henyélő társaságnak" mutatja be, trivializálja tetteiket.

Kunkel dühödten reagált, s egy nyílt levélben hitelrontással vádolta meg a Spiegelt. Mint mondta, az összes többi "valamicskét is érző" emberhez hasonlóan elítéli a náci korszakot, különösen a holokausztot. A szerző szerint ezek a problémák fel sem merültek volna, ha nem Németországban, hanem mondjuk Angliában vagy az Egyesült Államokban akarta volna megjelentetni a könyvet. "Maga vagyok az anglofil német megtestesítője. Az a legfőbb bajom, hogy jó adag fekete humor van az írásaimban. Úgy tűnik, Fest nem vevő a humorézékemre." Mielőtt Berlinbe költözött, Kunkel öt évig Angliában, tíz évig pedig Hollandiában élt. "A németországi náci rezsimet soha nem szabad elfelejtenünk, ám szükségünk van új nézőpontokra is" - nyilatkozta a szerző a brit Guardiannek.

Kunkel időközben új kiadóval szerződött: új regénye az Eichorn Berlinnél jelenik meg áprilisban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár