2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Francia-német kibékülés

2003. január 22. 10:33

A Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság közötti Elysée-szerződés, amit 1963. január 23-án írt alá Charles de Gaulle tábornok és Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, több évszázados rivalizálást zárt le, megpecsételte a két nemzet közötti megbékélést és megalapozta a tartós békét Európában.


A francia-német közeledés szándékából született meg az Európai Gazdasági Közösség, az 1950. május 9-i Schumann-Adenauer nyilatkozattól az Európai Szén- és Acélközösségen át egészen a közös piac 1957-es létrehozásáig.

Az 1963. január 22-i dokumentumnak az eredeti szándék szerint nem szerződés formáját kellett volna öltenie, hanem csak írott formában tartalmazta volna azokat a fő elveket, amik alapján a két ország megegyezett az együttműködés újraindításáról. Ez magyarázza rövidségét (összesen 19 paragrafus). A szöveg politikai kiteljesedését az egyidőben aláírt közös nyilatkozat jelentette.

Az Elysée-szerződés egy olyan keretszerződés, amely későbbi megállapodásokat helyez kilátásba számos témában (például a Francia-német ifjúsági hivatalról). Meghatározza a francia-német együttműködés fő célkitűzéseit és az ezek megvalósításához szükséges intézményi szabályrendszert. Két fő rendelkezést tartalmaz:

  • egy kötelező érvényű időbeosztást a különböző szintű találkozókra (a kezdetben évente két államfői és miniszteri, illetve a havi két külügyminiszteri találkozó fokozatosan sűrűsödött, mígnem reflex-szerűvé vált az együttműködés),
  • egy három témára koncentráló együttműködési területet: külügyek, honvédelem, oktatás és ifjúság.

    A szerződést csak egy alkalommal módosították, két jegyzőkönyv aláírásával a szerződés huszonötödik évfordulóján, 1988. január 22-én. A két jegyzőkönyv két új struktúrát hozott létre:
  • a védelmi és biztonsági tanácsot és
  • a gazdasági és pénzügyi tanácsot.

    Az Elysée-szerződés lehetővé tette a történelmi megbékélést Franciaország és Németország között a két nemzet ifjúsága közötti csereprogramok kialakításával és annak tudatosításával, hogy a francia-német baráti viszony különleges és szükségszerű. Ennek révén vált a szerződés szimbolikus és megkerülhetetlen igazodási ponttá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár