2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

11 ezer éves, virágzó falu épületeit tárták fel Cipruson

2016. július 13. 10:05 MTI

Egy tizenegyezer éves falu több mint húsz épületét tárták fel Cipruson - jelentette be a Földközi-tenger keleti medencéjében található ország műemlékvédelmi minisztériuma. A tárca közleménye szerint a Ciprus déli partvidékén folytatott ásatási munkálatok júniusban értek véget.

Az eredmények szerint a 11 200 és 10 600 évvel ezelőtt virágzott falu lakói háziasított kutyákkal és macskákkal éltek együtt, apró vaddisznókra és madarakra vadásztak, de nem készítettek agyagedényeket. Az ásatási munkálatokat vezető francia szakemberek szerint a kör alakú épületek többségéhez beépített tűzhely és egy 30-50 kilogrammos malomkő is tartozott. A területen továbbá nagy mennyiségű kőeszközt, kőedényt, valamint kőből és kagylóból készített gyöngyöt, illetve függőt is találtak.

A földből és farudakból eszkábált építmények átmérője három és hat méter között mozgott. Az épületek egy öt évvel ezelőtt feltárt, kör alakú közösségi házat öleltek körbe. A szakemberek szerint a falu legalább félhektárnyi területen feküdt és meggyőző bizonyíték van arra, hogy lakói az egyik legősibb gabonafélének számító tönkebúzát is termesztettek.

A minisztérium szerint a falu elrendezése, felépítése, kőeszközei és a mezőgazdasági termelésre, valamint a vadászatra utaló bizonyítékok nagyon hasonlatossá teszik a területet a 11 500 és 10 500 évvel ezelőtti, korai Kerámia Előtti Neolitikus Levantéhoz. "A lelőhely azt bizonyítja, hogy, bár Ciprust több mint hetven kilométernyi tengervíz választotta el a kontinenstől, a sziget mégis részese volt a közel-keleti neolitikus fejlődésnek" - emelte ki közleményében a tárca.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár