2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Dugovics Tituszról

2023. október 11. 19:05 Múlt-kor

Dugovics Titusz legendája az 1456-os nándorfehérvári diadalhoz köthető, amely során a bátor hős saját életét feláldozva rántotta a mélybe a lófarkas zászlót kitűzni akaró török katonát.

Dugovics Titusz

1. Dugovics Titusz alakja a mai magyar társadalom kollektív emlékezetében a hősi önfeláldozás és hazaszeretet egyik legismertebb szimbólumaként jelenik meg. Legendája az 1456-os nándorfehérvári diadalhoz köthető, amely során a bátor hős saját életét feláldozva rántotta a mélybe a lófarkas zászlót kitűzni akaró török katonát.

2. Titusz önfeláldozó tette – még névtelenül – a kortárs történetíró, Bonfini munkájában jelent meg először, de csak a 19. század első harmadában kezdett el szélesebb körben is elterjedni.

3. Mátyás udvari krónikása történeti munkájában Jajca 1464-es ostromakor is említ egy hasonló esetet, amely azt bizonyítja, hogy a középkorban oly népszerű vándormotívumnak lehetett valamiféle valós alapja.

4. A magyar írók közül Döbrentei Gábor volt az első, aki nevet kölcsönzött az ismeretlen hősnek. Az országos visszhangot kiváltó, és a Tudományos Gyűjteményben megjelenő 1824-es cikke korabeli nemesi oklevelek és levelek segítségével igazolta Dugovics Titusz származását és dicső tettét.

5. Bár Döbrentei felvetéséről mindig is folytak a viták, csak a rendszerváltást követően sikerült érdemben bizonyítani, hogy a 19. századi író által bemutatott dokumentumok valójában hamisítványok, és egy Vas megyei nemesúr kreálmányai.

6. Dugovics Titusz hőstettének mind az irodalom, mind a képzőművészet méltó emléket állított. A nemes cselekedetet a legtöbben mégis Wagner Sándor festményéről ismerhetik, amelyet a művész a szabadságharc leverését követően, 1859-ban készített el.

7. Az 1838-ban, Pesten született festő korai munkái a magyar történelem drámai eseményeit dolgozzák fel. Ez idő tájt keletkezett alkotásai közül az Izabella búcsúja Erdélytől című alkotását Bartók Béla a valaha volt legszebb magyar történelmi témájú festménynek nevezte.

8. Wagner Sándor közel négy évtizeden át az Európa-szerte méltán híres müncheni Képzőművészeti Akadémiának volt a tanára. Tanítványai között olyan későbbi hírességeket találunk, mint Stefan Matejko, Alfred Wierusz-Kowalsky, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál vagy Vágó Pál.

9. Wagner Sándor festészete a széles spektrumon megjelenített spanyol témaválasztás miatt is egyedülálló a magyar művészettörténetben: 1877-es ott tartózkodásakor készült 250 rajza és számos festménye mutatja be a korabeli Spanyolország mindennapjait.

10. A magyar történelmi romantikus festészet egyik legismertebb remeke, Wagner Dugovics Titusza jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria C épületének első emeletén tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár