2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a kínai agyaghadseregről

2018. május 30. 09:32 Múlt-kor

Kínai agyaghadsereg

1. A 20. század egyik legjelentősebb régészeti felfedezése a véletlennek köszönhető. Az agyagkatonákat kútásó földművesek találták meg a Kína északkeleti részén fekvő Senhszi tartományban, 1974 márciusában.

2. A lelet, amelyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek, nagyjából 8000 terrakotta katonából, 130 szekérből, és több száz terrakotta paripából áll.

3. A föld alá temetett hadsereg, amely életnagyságú 184-197 centiméter magas katonákból áll, a Kínát egyesítő első császár Csin Si Huang-ti (u. Kr. e 246- Kr. e- 210) parancsára készült, és küldetése az volt, hogy a jobblétre szenderült uralkodót szolgálja a túlvilágon.

4. Mivel Csin Si Huang-ti abban hitben élt, hogy halálát követően az általa eltemetett figurák majd életre kelnek, nemcsak katonákat, de terrakotta ágyasokat, zenészeket, akrobatákat, tisztviselőket, sőt állatokat (darukat és kacsákat) is rendelt a készítőktől.

5. Az agyagkatonák Csin Si Huang-ti földbe temetett palotájának a kapuit őrizték. A gigászi méretű intézmény a becslések szerint nagyjából 98 négyzetkilométeren terül el.

6. A katonák többezres létszáma ellenére a készítők minden egyes bakának, az arcforma, magasság, frizura és egyenruha tekintetében, egyedi megjelenést kölcsönöztek. A szakértők 10 arctípust különböztetnek meg.

7. A katonák törzsét, fejét és a végtagjait különböző műhelyekben állították elő, majd futószalag-szerű metódust használva összeszerelték őket.

8. A jelenleg szürkés, sárgásbarna színű katonák eredetileg színesek voltak és eredeti krómozott fegyverekkel, számszeríjjakkal, kardokkal és lándzsákkal szerelték fel őket.

9.. Egy jelenlegi elmélet szerint, az agyagból készült akrobaták, a bronzból készült darumadarak és kacsák alakja, és a bronzszobrok öntésének technikája arra utal, hogy a kínaiak az agyaghadsereg megalkotásában igénybe vették az ókori görög mesterek segítségét is.

10. Csin Si Huang-ti fölbe temetett palotájának, és a hozzá tartozó ármádiának az elkészítéséhez 38 évre és nagyjából 700 ezer ember munkájára volt szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 11.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár