2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a kaliforniai aranylázról

2018. február 22. 12:12

Az aranyásók között igen kevés nő volt: 1849-ben 40 ezer ember érkezett San Franciscóba, ám közöttük csupán ezer asszonyt lehetett találni.

1. Az 1848 és 1855 között zajló kaliforniai aranyláz számos mélyreható eredménnyel járt: többek között ennek a folyamatnak köszönhető a terület őslakos népességének szinte teljes kiirtása, az Egyesült Államok 31. államának megszületése és a térség igen intenzív gazdasági növekedése.

2. Kalifornia sorsa egy James Wilson Marshall nevű asztalosnak köszönhetően fordult meg, aki 1848. január 24-én a nemrég még Mexikó uralta Río de los Americanos (későbbi neve: America) folyó mentén, Coloma közelében egy aranyrögre bukkant (miközben megbízója, John Sutter számára kereste a létesítendő fűrészmalom ideális helyét), beindítva ezzel az USA addigi történetének legnagyobb bevándorlási lázát.

3. Az „aranyvadászok” érkezése előtt a későbbi állam területén kevesebb mint 800 nem őslakos élt. Ez a szám 1855-re mintegy 300 ezerre emelkedett.

4. Az aranykeresőket a korszakban sokan „negyvenkilenceseknek” nevezték, ugyanis az aranyláz első teljes évében, 1849-ben érkeztek a legtöbben, mintegy 90 ezren a helyszínre.

5. A kincskeresők első hulláma a szomszédos Oregonból, a Hawaii-szigetekről, valamint Mexikóból, Peruból és Chiléből érkeztek. Később számos kínai is igyekezett megtalálni a saját aranyrögét. Az európai amerikaiak, ázsiaiak, latin-amerikaiak között gyakoriak voltak az etnikai villongások.

6. Az amerikai-mexikói háború épphogy csak véget ért, Kalifornia 1848-ban még közel sem volt az USA teljes jogú tagja, ennek következtében a jogi rendszerek sem voltak kiforrottak, így az aranyra éhes tömegek közötti összezörrenések gyakran önbíráskodáshoz vezettek. Nem csupán egymásra lövöldöztek, hanem a földjeiket védő indiánokra is, egyes becslések szerint ezen néhány év alatt mintegy négyezer őslakost mészároltak le.

7. Az aranyásók között igen kevés nő volt: 1849-ben 40 ezer ember érkezett San Franciscóba, ám közöttük csupán ezer asszonyt lehetett találni. Ennek következtében a 49-esek a szexuális élvezetet gyakran férfitársaikkal találták meg.

8. A Fortuna által kedveltebb kalandorok akár fél év alatt annyit kereshettek, mint egy átlagos munkás 6-8 év alatt.

9. A legtöbb bevándorló igyekezte minimalizálni a költségeit, így ahelyett, hogy kibérelt volna egy kalyibát, vagy alapanyagokat vett volna egy ház felépítéséhez, szétszedte hajóját, amellyel érkezett, és abból húzta fel a viskóját. Ezért mondják sokan, hogy az eredeti San Francisco hajókból épült.

10. Az arany utáni kutatás temérdek higanyt emésztett fel, aminek nagy része a földbe került. Egyes szakértők szerint a higanyszennyeződés még tízezer évig lesz veszéllyel a környezetre, valamint az emberi egészségre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár