2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Ceaușescuról

2015. március 23. 09:32

1. Az 1965 és 1989 között a Román Kommunista Párt főtitkári címét viselő diktátor, Nicolae Ceaușescu mindössze az elemi iskola négy osztályát végezte el, ezt követően Bukarestbe ment, ahol cipészinasnak állt.

2. Hitvese, Elena Ceaușescu annyira féltékeny volt, hogy egyetlen nőt sem tűrt meg a diktátor közelében. Pedig Ceaușescu híresen félénk volt a szebbik nem képviselőinek társaságában.

3. Ceaușescu komoly személyi kultuszt épített maga köré, születésnapja nemzeti ünnep volt, önmagát pedig a "Kárpátok géniuszának" és Conducatornak (Vezető) nevezte.

4. A diktátornak "Elnöki jogara" is volt, amihez Salvador Dalí külön gratulált táviratban. A világhírű katalán festő üzenetét - nem érzékelve az üdvözlet mögött megbújó szarkazmust - a román állami sajtó is leközölte.

5. A Ceaușescu-házaspár fényűzően élt. A csaknem 15 ezer négyzetméteres telekkel rendelkező, a Primaverii negyedben lévő bukaresti villájuk arról lett hírhedt, hogy a fürdőszobáiban a csapok aranyból készültek.

6. Ceaușescu nagyon hiú volt, ezért szinte az összes hivatalos portréján a negyvenes éveiben látható. A tévéseknek óvatosnak kellett lenniük, hogy alacsony termetét (165 centiméter) lehetőleg ne hangsúlyozzák túl a képernyőn. Feleségét nagy orra miatt soha nem ábrázolták profilból.

7. Gorbacsov nem volt túl jó véleménnyel Ceaușescuról, akit a "román Führernek" nevezett. Ceaușescu hatalma utolsó éveiben a nácibarát román diktátor, Ion Antonescu rehabilitációján fáradozott.

8. Ceaușescu étrendje nagyon kiegyensúlyozott volt: főleg zöldségeket és tejtermékeket fogyasztott, nem ivott szénsavas üdítőket és utálta a csokoládét. Nem dohányzott, viszont mindennap sziesztázott.

9. A diktátor 1988. április 29-én hirdette meg a nagy port kavart, falurombolásként ismertté vált programjának menetrendjét. A 2-3 ezer főnél kevesebb lakosú településeket életképtelennek minősítették, pedig a romániai falusi lakosság 14200 településének mintegy a fele esett ebbe a felszámolási kategóriába.

10. Mikor Ceaușescut - feleségével együtt - 1989. december 25-én vesztőhelyére vitték és falhoz állították, a nemzetközi munkásmozgalom mozgalmi dalát, az Internacionálét énekelte. Utolsó szavai ezek voltak: "Éljen a szocialista Románia! Halál az árulókra!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár