2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci beszállítócég a berlini holokauszt-emlékműnél

2003. október 27. 09:53

Korábban

Vandálok a békéért
Vandalizmus áldozata lett Franciaországban egy brit nemzetközösségi háborús temető. Az iraki háború elleni tiltakozásként ismeretlen tettesek vörös festékszóróval Busht és Blairt becsmérlő, kritizáló feliratokat hagytak maguk után
A Bertelsmann feltárta náci múltját
2002. október 7-én a médiaóriás beismerte, hogy hazudott náci múltját illetően, és valójában Hitler uralma alatt zsidó foglyok rabszolgamunkájával tett szert hatalmas profitra
Rabszolgák és multik
Gyakran csak egy-két megszállott tényfeltáró dokumentarista munkájának köszönhető, hogy a társaságok néha mégis kiteregetik a szennyest.
A megsemmisítés mérnökei
A megvalósított Holokauszt a sokáig névtelenségben hagyott, ám morálisan, politikailag bűnösnek tekinthető szakértők hadainak agyszüleménye

A vandálok úgyis megtalálják a rongálás módját

Lea Rosh, az emlékmű egyik kezdeményezője jogosnak nevezte az építkezés leállítását. A berlini Morgenpostnak nyilatkozva elmondta, a beszállítócég szerződése egykori leányvállalatának múltja miatt sértheti a holokauszt túlélők érzelmeit: `Nem engedhető meg, hogy például egy koncentrációs tábort túlélő magyar a táblaerdő előtt állva tudja meg: az emlékhely létesítésében olyan cég is részt vett, amely az ő megsemmisítésére szánt mérget szállította`.

A kuratórium döntésével kapcsolatban hozzáfűzte: "Sokat vitatkoztunk ezen a meglehetősen bonyolult ügyön. A fő kérdés úgy szólt: Hol húzzuk meg a vonalat? A véleményünk szerint ez a vonal éppen a Zyklon B... Még ha ingyen vállalnák a munkát, akkor sem volna lehetséges. Felajánlották segítségüket, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt elfogadjuk".

Lea Rosh
Az európai zsidók meggyilkolásának berlini emlékművét megtervező amerikai sztárépítész, Peter Eisenman szerint a grafittiellenes küzdelem eleve reménytelen.

Nyilatkozta szerint teljesen felesleges a speciális graffitiellenes hatóanyag, mert tökéletes védelem nincs, a vandálok úgyis megtalálják a rongálás módját, ha akarják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár