Megrepedt a világ legnagyobb középkori harangja

2004. július 14. 11:01

Hajszálrepedés miatt restaurálják az erfurti dóm harangját. A Gloriosa-harang 11 és fél tonnájával a világ legnagyobb középkori harangja.

Korábban


Megrepedt a világ legnagyobb középkori harangja

Hajszálrepedés miatt restaurálják az erfurti dóm harangját. A Gloriosa-harang 11 és fél tonnájával a világ legnagyobb középkori harangja.

Forrás: EPA
A harang anyagának összetétele:
76,5% réz, 21,2% ón, 1,05% ólom,
0,24% nikkel, 0,8% antimon,
0,12% cink és némi vas, kén
Az erfurti Mária katedrális (Mariendom) 1497 készült 11 és fél tonnás harangján egy 8 centiméter hosszú hajszálrepedés keletkezett. A repedést megváltozott hangzással jelző harangot restaurálás végett a németországi Nordlingenbe szállítják.

 

Az erfurti Gloriosa-harangot, a világ legnagyobb középkori harangját a dómtemplom 35 méter magas harangtoronyából kellett kiemelni.

 

Több ok idézhette elő a Gloriosa-harang megrepedését. A századfordulón 90°-kal elfordított harangot 1927-ben túl nehéz harangnyelvvel látták el, majd a harangszöget a műszaki adottságoknak nem megfelelően állították be.

 

1984-ban a harang ütési gyűrűje megrepedt, ekkor statikai, műemlékvédelmi, hely- és költség szempontok miatt nem emelték ki a helyéről, hanem hegesztéses módszerrel a toronyban restaurálták.

 

A toronyszobában zajló hegesztés során előizzított faszénből készített kemenceköpenybe burkolták a harangtestet és 26 órán keresztül lassan felmelegítették. A sérülési helyeken folyékony bronzzal dolgoztak. Ezt követően azbesztpaplanba burkolták, majd a toronyszobát leszigetelték és lezárták. A lehűlési folyamatot hőmérsékletméréssel nyolc napon keresztül ellenőrizték.

 

Erfurt városa a XV. században érte el virágzása legszebb korát, ez időben egyetemét is számosan látogatták. Fokozatos hanyatlását a szászországi polgárháborúk, az 1472-es év nagy tűzvésze és a város kereskedelmi forgalmának csökkenése váltotta ki. 1808 szeptemberében Napóleon tartott Erfurtban kongresszust. Napóleon 120 tífuszban elhunyt katonájának csontváza nemrég egy ásatás során került elő egy erfurti pincéből.

MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma