2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sok növényt evett a kőkori ember 

2014. július 17. 14:15 MTI

Sok növényt evett a kőkori ember már a földművelés kezdete előtt - erről árulkodik a több ezer éves sírokban feltárt csontvázak fogkövének elemzése, melyet egy nemzetközi kutatócsoport végzett.

Az ősrégi fogkőből a korabeli ember táplálkozásáról és életkörülményeiről szereztek ismereteket a kutatók. A megkövült lepedék arról árulkodott, hogy már a középső kőkori ember is bőségesen fogyasztott növényeket - olvasható a PLoS One tudományos lapban megjelent tanulmányban.

Részint nyersen, részint főzve vagy sütve ették a növényeket, kedvencük egy sásféle, a palka vagy diófű (Cyperus rotundus) lehetett az elemzések szerint. Ez a növény Afrikában, Dél- és Közép-Európában, illetve Ázsiában őshonos, ám időközben mindenütt elterjedt a trópusi és a mérsékelt vidékeken. Jó szénhidrátforrás, gyógyító hatása is ismeretes, bár ma sok helyen gyomnak tartják.

A korábban alkalmazott szénizotópos vizsgálat főként az ember elsődleges fehérjeforrásait mutatta ki, ám nem szólt arról, hogy a növények közül melyeket fogyasztotta az ember. Az élelemtermelés kezdeteinél korábbi növényevésről eddig kevés bizonyítékkal rendelkezett a tudomány.

A Yorki Egyetem Stephen Buckley vezette kutatócsoportja a mai Szudán középső részén található, évezredeken át használt temetkezési hely 14 csontvázát vizsgálta meg, a maradványok fogkövének vegyi összetételét elemezték. A legkorábbi ember i.e. 6700 körül élt, vagyis a középső kőkorszakban, az élelemtermelés előtt, a legkésőbbi vizsgált csontváz pedig i.sz. 400 körül, már a mezőgazdaság korában.

Feltehető, hogy a diófű kőkori fogyasztása miatt találtak szokatlanul kevés szuvas fogat a vizsgált csontvázakon, a diófű ugyanis megakadályozza, hogy a Streptococcus mutans baktérium megtámadja a fogakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár