2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ön lakna a Goebbels-villában?

2014. július 2. 19:09

Eladásra kínálják Joseph Goebbels egykori propagandaminiszter roskadozó németországi villáját. Több mint 20 éve senkinek nem kell.

A Berlintől 38 kilométerre északra levő Haus am Bogensee teljesen elhagyatott állapotban van, az épület roskadozik, s szinte teljesen benőtték a növények. A berlini önkormányzat a német újraegyesítés óta, idestova negyedévszázada próbál megszabadulni a 70 szobás, 1939-ben épült komplexumtól, amelynek falai között egykoron Joseph Goebbels folytatott titkos légyottokat megszámlálhatatlan szeretőjével, s ahonnan a náci propagandagépezetet irányította.

Az épületnek a náci rezsimhez kötődő múltja mindezidáig elriasztotta a potenciális befektetőket, Berlin ma viszont azért aggódik, nehogy neonácik szerezzék meg a rossz emlékű villát. "Az ingatlan természetéből fakadóan ellenőrizni kell az érdeklődők politikai hátterét" - nyilatkozta a német kormány egyik szóvivője a The Daily Telegraph brit napilapnak. "Senki nem tudja, mikor találunk végre alkalmas vevőt az ingatlanra" - fűzte hozzá lemondóan.

Eddig egyetlen ilyen név sem akadt, holott a Haus am Bogensee-t immáron több mint két évtizede próbálják eladni. Az ingatlan történelmi jelentősége elvitathatatlan, hiszen ez az egyetlen olyan, befolyásos náci pártfunkcionárius által használt villa, amely épségben vészelte át a második világháborút. Herman Göring közeli vadászházát, a pazar Carinhallt például 1945-ben robbantották fel.

A Haus am Bogensee szocializmus kori keletnémet épületek parkszerű gyűrűjében áll a prominens szovjet szocialista realista író, Nyikolaj Alekszejevics Osztrovszkijról elnevezett utcában. Bár a Goebbels-villa a náci építészet egyik iskolapéldája, ez sem akadályozta meg abban a kommunista politikai vezetést, hogy az épületet a kommunista ifjúság oktatásának céljára használja fel.

Igaz, kár lett volna veszni hagyni: az épülethez bunker, mozi és egy teljesen ép bankett-terem tartozik, hatalmas kandallóval, franciaablakokkal és teraszkapcsolattal. "Ez az idilli magány helye" - mondta róla egy ízben a propagandaminiszter. S bár idillinek idilli, semmi sem áll távolabb a valóságtól, mint hogy Goebbels magányos lett volna a tóparti villában: a feleségével és hat közös gyermekükkel megosztott berlini házától távol levő komplexumban a propagandafilmek szereposztó díványain megforduló, őt "babelsbergi bak"-nak becéző nőkkel folytatott meglehetősen intim viszonyt.

A Haus am Bogensee Goebbels "szerelmi fészke" lett. A német politikus nagy nőfaló hírében állt, ám a Lida Baavora cseh színésznővel folytatott viszonya már Hitlernek is sok volt, Magda Goebbels fejében ekkor a válás gondolata is felmerült. A Führer nem repesett az örömtől, amikor megtudta, hogy a "náci példaképnek" tartott Goebbels házassága zátonyra futhat, ezért felszólította miniszterét, hogy szakítson szeretőjével. Goebbels így is tett.

Mikor a szövetségesek Berlint támadták, Magda és hat gyermekük a Haus am Bogensee-ben leltek menedékre. A Goebbels család 1945. április végén hagyta el a villát, majd követték Hitlert és a berlini bunkerben húzták meg magukat. A családfő nem sokkal később, május 1-jén megállapodott egy SS-orvossal, hogy hat gyermekét megölik: morfiuminjekciót adtak be nekik, majd cianidot tartalmazó ampullát tettek a szájukba, és összenyomták azt. Nem sokkal később Goebbels és Magda a Kancellária kertjébe mentek, ahol öngyilkosságot követtek el.

Ma szinte semmi sem emlékeztet a Haus am Bogensee viharos történelmére. A berlini önkormányzat reményei szerint hotel, wellnessközpont, esetleg bentlakásos iskola lesz a villából - már ha valaki megveszi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár