2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Főpróbát tartottak a nácik a Kristályéjszaka előtt

2013. november 8. 13:49 MTI

Huszonhat zsinagóga sorsán keresztül mutatja be egy pénteken nyíló új kiállítás Berlinben a 75 éve történt antiszemita pogromsorozat, a Kristályéjszaka történetét és emlékezetét.

A Kristályéjszaka főpróbája

A zsidóüldözés Hitler 80 évvel ezelőtti hatalomátvételétől kezdve folyamatosan egyre vadabbul haladt előre Németországban, és a holokausztban kiteljesedő folyamatot csak az 1936-os berlini olimpia akasztotta meg egy rövid időre. Akkor politikai okokból, a náci rendszer nemzetközi megítélése miatt "kicsit visszavettek", majd tovább fokozták az 1935-ös nürnbergi törvények alapján zsidónak minősített személyek elnyomását.

Ennek a folyamatnak az egyik csúcspontja volt a felülről szervezett, pontosan megtervezett és a népharag spontán kitörésekének beállított pogromsorozat, amely 1938. november 10-re virradó éjjel kezdődött és több napig tartott - mondta csütörtökön az Es brennt! (Lángokban áll!) című kiállítást bemutató tájékoztatóján Andreas Nachama, a Topographie des Terrors (A terror topográfiája) elnevezésű dokumentációs központ igazgatója.

A náci belbiztonsági hatóságok egykori berlini székhelyén kialakított kutató- és kiállítóhelyen berendezett tárlaton a közvetlen előzményeket is bemutatják. A szétvert kirakatokból szertehulló üvegszilánkokról elnevezett Kristályéjszaka "főpróbáját" néhány nappal korábban tartották Kasselben.

Kasselben mutatkozott meg először a pogromok jellemző forgatókönyve. Az akció a zsidó üzletként számon tartott boltok megrongálásával kezdődött, majd zsinagógák és más zsidó vallási épületek szétverésével és felgyújtásával folytatódott. Ennek során nagy figyelmet fordítottak a vallási jelképek, tárgyak, kellékek megsemmisítésére, a középkori inkvizíciót idéző nyilvános kegytárgyégetést, szinte szabályos autodafét is rendeztek - mondta Nachama. A harmadik szakaszban tömegesen hurcoltak gyűjtőtáborokba zsidó férfiakat, az otthon, védtelenül maradt nőkkel, gyerekekkel és öregekkel pedig kegyetlenkedtek, zaklatták és megalázták őket. Ez a "mintázat" figyelhető meg a november 9-én késő este kezdődött pogromok mindegyikében - mondta a szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár