2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik által elrabolt 1500 festmény kerülhetett elő

2013. november 4. 10:32 MTI

A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le a Focus című német hírmagazin szerint egy müncheni férfi lakásában.

A szenzációsnak ígérkező fogásra a vámnyomozók bukkantak a beszámoló szerint. A 80 éves férfi lakásában majdnem 1500, eddig eltűntnek hitt képet találtak. A lefoglalt anyagban modern klasszikusok, köztük Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann vagy Max Liebermann alkotásai is szerepelnek.

A hírmagazin írása szerint a képeket a nácik zsidó gyűjtőktől rabolták el vagy "elfajzott" művészet címszóval elkobozták. A Focus szerint a festményeket egy München melletti biztonsági raktárban őrzik a vámosok. A hírmagazin írásának tartalmát az illetékes augsburgi államügyészség a dpa német hírügynökség vasárnapi megkeresésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta. Egy berlini művészettörténész szerint egymilliárd euróra tehető a művek értéke. Az eddigi vizsgálatok szerint legalább 200 festményt hivatalosan is keresnek, 300 alkotás pedig az úgynevezett "elfajzott" művészethez sorolható.

A nácik a harmincas és a negyvenes években "elfajzottnak" bélyegezték meg azokat a művészeti alkotásokat, amelyek esztétikájukat tekintve nem illettek a nemzetiszocialisták által propagált "emberképbe". Elfajzottnak számítottak például az expresszionista, az impresszionista, a dadaista, a szürrealista és a kubista alkotások, művészek. A magazin szerint a vámnyomozók még 2011 tavaszán jártak a férfi lakásában, akire pár hónappal korábban egy Svájcból Münchenbe tartó vonaton történt ellenőrzéskor lettek figyelmesek.

A müncheni férfi egy neves műgyűjtő család sarja, apja az 1930-as és 1940-es években vásárolta fel a festményeket. A háború után a férfi azt állította, hogy a mesterművek egy drezdai bombázásban elégtek, valójában fia vigyázott a páratlan kincsekre. A müncheni lakásban a képek elsötétített, piszkos szobákban, házi készítésű polcokon hevertek. A nyomozók évtizedes konzervdobozok és régi élelmiszerek között bukkantak rá az alkotásokra. Az évek alatt a férfi néhány képet eladott, a pénzt pedig felélte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár