2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feláldozhatták a 4000 éves ír mocsári múmiát

2013. augusztus 15. 18:42

I. e. 2000 körül rituális gyilkosság áldozata lehetett az a múmia, amelyet egy írországi mocsárban találtak meg a régészek. A szigetország lápjai több ezer évre is konzerválni tudják az emberi testet, azonban a kutatók szerint kevés olyan jó állapotban lévő múmia maradt fenn, mint a fiatal férfié; a kutatók szerint mindezidáig ez a legrégebbi mocsári múmia.

A fiatal férfi múmiáját még 2011-ben, az írországi Laois megyében található Cúl na Móna nevű mocsárból halászták ki, miután egy kotrógéppel egy munkás véletlenül rátalált - számolt be a The Irish Times. A férfi valószínűleg egyfajta szakrális áldozat lehetett, bár a rituális gyilkosságok szokása csak később, a vaskorban terjedt el az ír szigeten.

A szakértők először azt feltételezték, hogy a lápi múmia a vaskorból (i. e. 500 - i. e. 400) való, mint a legtöbb, eddig feltárt mocsári emberi maradvány, ám a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a lelet a késő bronzkorból származik, tehát mintegy négyezer évvel ezelőtti. A testet fedő tőzeg és a közelben megtalált fakaró vizsgálata is megerősítette az elméletet.

A lelet várhatóan új megvilágításba helyezi a bronzkori Írország temetkezési gyakorlatát és a sziget mindennapjait. Eamonn Kelly, az Ír Nemzeti Múzeum munkatársának tájékoztatása szerint az eddigi legrégebbi lápi múmia i. e. 1300-ból került elő. A mostani tehát az utóbbi évek egyik legjelentősebb régészeti lelete, tette hozzá.

A múmiát magzati pózban találták meg, s tőzeggel volt fedve. Karját eltörhették, hátán pedig vágások nyomait fedezték fel, amelyeket valamilyen éles eszközzel okoztak. Azt valószínűleg már sohasem fogjuk megtudni, pontosan mi okozhatta a férfi halálát, ám a sebek és a fakaró jelenléte rituális gyilkosságra utal.

A régész úgy véli, az áldozat egy tehetősebb családból származhatott, hiszen a többi mocsári tetemekkel összehasonlítva kezén nem voltak bőrkeményedések, s a körmei is viszonylag ápoltak voltak. Egyik keze azonban hiányzott. A múzeum szakértői jelenleg a további vizsgálatokra várnak, amelyek során kiderülhet, mi volt a lápi ember utolsó vacsorája. Eddig több mint száz ókori múmiát halásztak már ki írországi mocsarakból, azonban kevés olyan jó állapotú maradványt találtak, mint ez a mostani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár