2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy baranyai falu száz évvel ezelőtt

2013. március 21. 15:38 MTI

Hernai Béla tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus 1916 és 1920 között a Baranya megyei Véménd lakóiról készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők péntektől a Néprajzi Múzeumban.

A fotográfiák nem műteremben készültek, a véméndi parasztok, iparosok és kereskedők portréinak hátteréül egy falusi ház, valószínűleg a tanítólak udvara és tornáca szolgált. Az egyetlen "műtermi" kellék egy tonett szék volt. A képek családi megrendelésre, a fronton levő férjeknek, az otthon maradt családtagoknak készültek. Mindemellett Hernai Béla dokumentációs céllal is fényképezett - közölte az intézmény.

Mivel a véméndieknek sem a felvételek helyszíne, sem pedig a fényképész nem volt idegen, a képeken szereplők feszélyezettség nélkül mutathatták meg magukat. A szeptember 8-ig látogatható tárlat fotóin a közönség gyakran lát mosolygó arcokat, amely a kor műtermi képein szokatlan jelenségnek számított. Hernai Béla mintegy 700 üvegnegatívon örökítette meg a falu lakóit.

A 20. század elején Véménden együtt éltek katolikus németek, ortodox szerbek, katolikus és református magyarok, zsidók és katolikus romák. Használták és értették egymás nyelvét, tisztelték egymás kultúráját, szokásait. Ez az etnikailag és vallásilag is nagyon sokszínű kép a 20. század történelmének eseményei miatt jelentősen átalakult.

Hernai Béla csaknem száz évvel ezelőtt készített fotográfiáinak páratlan értéke többek között az, hogy egy falusi közösség együttélésének utolsó napjait örökíti meg. Mivel a fotók mind egy helyről, szinte egy időből és egyetlen alkotótól származnak, a falu életének különösen "sűrű" pillanatát tükrözik. Hernai Béla (1884-1964) fotográfiái háza padlásáról kerültek a Janus Pannonius Múzeumba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár