2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Isteni csodáról árulkodik egy jeruzsálemi felfedezés

2012. május 17. 08:43

A 6. században élt történetíró, Prokopiosz által elmesélt isteni csoda körülményeire utalnak az egyik jeruzsálemi bányában talált kődarabok. Az oszlopok valószínűleg bizánci eredetűek.

Régészek legutóbb kőfejtőt találtak Jeruzsálemben, azon a helyen, ahol a 6. században élt Kaiszareiai Prokopiosz bizánci történetíró szerint csoda történt. A Jusztiniánusz építményei (553-555) című munkából ismert történet szerint Isten köveket bocsátott a Theotokosz-templom (Istenszülő, azaz Szent Mária) építőinek rendelkezésére.

A Jeruzsálem Rehavia nevű kerületében folyó ásatások során egy hatalmas, hat méter magas és 80 centiméter hosszú vörös színű, oszlop formájú követ találtak. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság azonnal elrendelte az építkezés felfüggesztését és a terület szisztematikus régészeti feltárását.

A kőről azt tartják, hogy sokkal keményebb és nehezebben megmunkálható, mint az ókori munkások által például a Templom-hegyen használt építőanyagok. De pontosan illik rá a Prokopiosz által feljegyzett történet a jeruzsálemi Mária-templomnál történt csodáról: „Isten több, erre a célra a leginkább alkalmas köveket helyezett oda a hegyekből; az egyik vagy ott feküdt már, csak el volt rejtve a szemek elől, vagy abban a pillanatban került oda. Így a templomot minden oldalról ilyen hatalmas kövek támasztották meg, kövek, amelyek színe a tűz lángjára hasonlított” – meséli a történetíró.

Yoram Zafir régészprofesszor szerint a hely és a megtalálás körülményei is azt sugallják, hogy az oszlopokat templom építésekor használták. Habár eddig semmilyen, a kövek datálását segítő bizonyíték nem került elő, a hatóság részéről Evgeny Kagan annyit elárult, hogy a kövek bizánci eredetűek, amire a kő megvizsgálása során jutottak. Ráadásul a kövön egy arab felirat díszeleg, amelynek jelentése: vörös kő – egy újabb érv a Prokopiosz-féle írás mellett, hangsúlyozzák az archeológusok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár