2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túrák a félmúltba: dalban mondják el

2010. augusztus 18. 13:23

Dalban mondom el címmel interaktív, zenés vezetéssel várják a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumba látogatókat augusztus 21-én, szombaton. Szabóné Sass Szilva, az intézmény történésze teremről-teremre járva különböző zeneszámokkal nyújt bepillantást az Emlékpont által feldolgozott korszakba.

A hosszú hétvégére sem maradnak program nélkül az Emlékpontba látogatók, ugyanis újabb rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket augusztus 20-án, és 21-én is. Szombaton 10 óra 30 perctől felcsendülnek a huszadik század második felének nagy slágerei és mára elfeledett dalai, de a vezetésen résztvevők belehallgathatnak a kommunista mozgalmi nótákba is.

„Az 1945-90 közötti magyar történelemről beszélve általában az egész ország sorsát meghatározó, befolyásoló eseményekre helyezzük a hangsúlyt, és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az adott korszakban élő emberek mindennapjai legalább ennyire fontosak ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk. Ezúttal a zene – főleg a könnyűzene, és a zenét sugározó média oldaláról tekintünk bele a kommunizmus évtizedeinek mindennapjaiba” – vallja a rendhagyó tárlatvezetést tartó Szabóné Sass Szilva, az Emlékpont kutatója.

A különleges vezetésen szó lesz a zenei stílusok változásáról, arról, hogyan jelentkezett a könnyűzenében a 3T kultúrpolitikája, melyek voltak a megtűrt, a sztárolt vagy az elhallgattatott zenekarok és előadók. Olyan kevéssé ismert és ritkán játszott underground együttesektől is lesznek számok, mint például a Kex vagy a Kontroll csoport. Az Emlékpont programján személyes élményeit osztja meg a résztvevőkkel a hatvanas évek hódmezővásárhelyi zenei életének egyik meghatározó alakja, Diviki Sándor, aki felidézi az ötórai teák világát, valamint elmondja, mely együttesek vendégszerepeltek Vásárhelyen illetve milyen sztárkoncertek voltak hazánkban.

A zenés tárlatvezetés mellett augusztus 20-án, pénteken fél tizenegytől vicces és ironikus történetekkel szórakoztatják a nemzeti ünnepen az Emlékpontba látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár