2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vásárhelyi szamizdatterjesztő hagyatéka került az Emlékpontba

2009. augusztus 13. 16:24

Az 1980-as évek szamizdat irodalmába enged bepillantást az a gyűjtemény, amely a napokban került a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába.

Egy vásárhelyi férfi a rendszerváltozás előtti évtizedben gyűjtötte és terjesztette a városban az állampárt által betiltott, bezúzott vagy éppen csak megtűrt írásokat. 1989 után nem foglakozott tovább az üggyel, iratait egy könyvespolcra tette, halála után fia találta meg a kortörténeti értékű forrásgyűjteményt és adta az Emlékpontnak.

„Úgy tippelem, anyagainak – magamat is beleértve – olyan 30-40 rendszeres olvasója lehetett Hódmezővásárhelyen, és ezzel alighanem ő mondható helyi viszonylatban az egyik legnagyobb volumenű szamizdatterjesztőnek” – emlékezik a fiú, aki azt is elmondta, apja szamizdat-terjesztői tevékenységének talán legfontosabb előzménye, hogy még 1958-ban, Nagy Imre kivégzése kapcsán előkereste azt az 1956. november 27-i, a Népszabadságban megjelent Kádár-nyilatkozatot, amelyben Kádár büntetlenséget ígért Nagy Imrének. „Ezt a lapszámot mindvégig magánál tartotta, úgy vélem, egyfajta memento moriként. Ebből tudta, hogy van a kompromisszumoknak egy olyan határa, amelyet tisztességes ember nem léphet át” – véli az adományozó.

A vásárhelyi szamizdat-terjesztő egy vállalati fénymásológépen sokszorosította a tiltott irodalmat. Különösebben nem érezte veszélyesnek a tevékenységét, tény mindenesetre, hogy felelősségre vonásra soha nem került sor. Annyiban óvatos volt, hogy a mesterpéldányok dossziéira vagy valamilyen teljesen ártalmatlan címet írt, vagy naiv rejtjelezést használt, római számmal írta például az 1956-os számot.

A most az Emlékpont számára átadott gyűjteményben megtalálható Orwell híres Állatfarmjának szamizdatpéldánya, a határon túli magyarság sorsáról szóló írások, egy Csoóri Sándor-kézirat vagy például az 1985-ös monori tanácskozás titkos jegyzőkönyve.

A közgyűjteménybe kerülő dokumentumokat az Emlékpont európai uniós forrásból történő felújítását követően, a 2010 tavaszán a rendszerváltozásról szóló kiállításon láthatják majd az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár