2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi-kulturális központ létesül Zalaváron

2010. június 4. 17:02 MTI

Történelmi, kulturális, turisztikai központ létesül Zalaváron, a főhelyen álló emléképületet Makovecz Imre tervezte.

Az elmúlt évtizedekben már kialakult zalavári emlékhely területén olyan központot építenek, amely az említésének ezredik évfordulóját tavaly ünnepelt Zala megye történelmét és településeit mutatja be - mondta Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Tavaly nyáron itt tartották a megye millenniumi ünnepét, és a már megkezdett építkezés révén szeptemberre elkészül a Makovecz-emléképület is.

A tervek szerint az egykori Bencés bazilika romjait, az itt megtalált erőd maradványait is szeretnék láthatóvá tenni. A kiállítások rendezésére is alkalmas emléképületben áll majd a zalai Életfa, amely a megye településeit szimbolizálja, de Cirill és Metód, valamint a néhai salzburgi érsek emlékét ápolva az egykor itt élt népek közös emlékparkjaként is szolgál majd a létesítmény.

A közgyűlési elnök elmondta: a több mint 86 millió forintos költségvetésű beruházáshoz A Nyugat-dunántúli Operatív Programból 73,8 millió forintos támogatást nyertek. A Zala Megyei Önkormányzat 13,5 milliós önrészt vállalt, de a megye szinte valamennyi települése anyagilag is hozzájárul a beruházáshoz, sőt a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is több millió forintos támogatást biztosít. Az építkezési munkálatok megkezdődtek, bár az engedélyek beszerzésében némi nehézségbe ütköztek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi hozzájárulására például több mint két hónapot vártak - tette még hozzá Manninger Jenő.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, a zalai pályázatot a Balaton térségének turisztikai fejlesztésére kiírt pályázati keretből támogatták. Mint elhangzott, Zala jó pályázatot nyújtott be az európai léptékkel is látványos elképzeléssel, ugyanis ezen túlmenően csak egy nyertest tudtak hirdetni a beérkezett tíz projekt közül.

Berkenyés István, Zalavár polgármestere nagy büszkeségnek nevezte, hogy Zalavár ezer éves hírnevét tovább öregbítve méltó módon tudja majd fogadni az ide érkező kirándulókat. Megítélése szerint már csak egy fontos dolog hiányzik a Kis-Balaton térségében a turisztikai lehetőségek kiaknázásához, mégpedig kerékpárút építése a Zala völgyéből és Keszthely-Hévíz irányából, mert Zalakaros felől már elindult a megvalósítás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár