2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek Kleopátra sírjának küszöbe előtt

2010. január 5. 09:38 The Guardian

Antonius és Kleopátra a világtörténelem egyik leghíresebb szerelmespárja volt. Ragyogó és erőteljes életet éltek, de mégis kétségbeesve és megzavarodottan töltötték életük utolsó néhány óráját. Most, 2000 évvel később, a történészek talán megfejtették a pár legutolsó együtt töltött idejének rejtélyét.

Egy hatalmas gránitajtó küszöbére bukkantak az évek óta Alexandria partja mentén kutató görög tengeri régészek. A csoport szerint VII. Kleopátra, egyiptomi királynő mauzóleumának egyik darabját találták meg, amit nem sokkal a halála előtt építtetett saját magának. A 15 tonnás antik küszöb egy 7 méter magas ajtóhoz tartozhatott.

„Amikor megpillantottam, egyből tudtam, hogy ez egy speciális ajtó speciális darabja” – mondta Harry Tzalas, vezető régész. „Olyan súlyos, nehéz darabról van szó, ami szárnyas ajtóval is rendelkezett, és csak erős hullámok tudtak mozgatni. Biztos voltam benne, hogy a mauzóleum egyik darabját találtuk meg. Olyan ez is, mint a macedón sírok. Ha egyszer bezárul, nem nyílik ki többé.”

Tzalas szerint a küszöb megtalálása új fényt vet a híres pár halálának utolsó óráira, amiről Plutarkhosz az i. sz. 1. században a következőképp írt: miután Antonius az a téves hírt kapta, hogy Kleopátra öngyilkos lett, ő is saját életének kioltásával próbálkozott. A nő azonban ekkor már a mauzóleumba rejtőzött a szobalányaival és várt, így a haldokló férfit láncok és kötelek segítségével emelték be az építmény egyik ablakán. „Amikor a mauzóleum ajtaja bezárul, már nem lehet kinyitni többé” – írta Plutarkhosz.

„A történészeket évek óta foglalkoztatta, hogy Plutarkhosz, az igen megbízható történetíró vajon mire gondolhatott. Szerintem most megkaptuk rá a választ” - véli Tzalas. „Egy haldokló férfit kötélen belógattatni nem volt egy kedves dolog, de Kleopátra nem tehetett mást. Csak nőkkel volt bent, akik nem tudták kinyitni az ajtót.”

A küszöb Kleopátra elsüllyedt palota-komplexumának egyik része, ahol a hercegnő állítólag meghalt. A tömb nyolc méter mélyen feküdt a tengerben.

A régészek emellett még egy 9 tonnás gránittömböt is találtak, ami minden bizonnyal annak az oszlopcsarnoknak a része, ami Ízisz temploma mellett állt. „Szerintünk Kleopátra palotájához tartozhatott ez a darab is” – mondta Záhi Havvász, Egyiptom vezető régésze. „A felfedezés Alexandria történetének meghatározó eseménye, ami közelebb hoz minket az ősi város megismeréséhez.”

Plutarkhosz szerint - aki általában szemtanúk történeteit írta meg - Antonius néhány pillanat alatt életét vesztette a mauzóleumban, közben a szerelmén, gyermekének anyján tartotta a szemét. Kleopátra, Egyiptom legendás uralkodónője állítólag csak néhány nappal később lett öngyilkos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár