2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izraeli kommandó végezhetett a náci orvossal

2007. október 15. 13:00

Aribert Heim náci orvost a Bagoly nevű titkos szervezet találta meg és végezte ki 1982-ben - írja most megjelenő önéletírásában Danny Baz izraeli ezredes.

Heim

Baz kedden Párizsban megjelenő könyvében leírja, hogy a nyolcvanas években a Bagoly nevű titkos szervezet tagja volt, amely az amerikai kontinensre menekült nácik felkutatását tűzte ki célul. A légierő ezredese, a kommandós akciók szakértője azt állítja, hogy a Bagoly  két év hajtóvadászat után 1982-ben elfogta Aribert Heim orvost Kanadában, majd a kaliforniai partoknál fekvő Santa Catalina szigeten "elítélték" és "kivégezték".

Elbeszélését azonban a szerző semmilyen kézzelfogható bizonyítékkal nem támasztja alá. Serge Klarsfeld neves nácivadász, a franciaországi zsidó deportáltak leszármazottait tömörítő egyesület alapítója az ezredes művét "nagy fantáziálásnak" tartja. Klarsfeld ugyanis soha nem hallott a Bagolyról. "Amennyiben ez a szervezet létezne, elhihetik, már hallottam volna róla" - közölte Klarsfeld, aki szerint Heim, egy másik körözött nácihoz, Alois Brunnerhez, Eichmann munkatársához hasonlóan, természetes halállal halt meg.

"Aribert Heim halott. Részt vettem abban az akcióban, amely 1982-ben a kivégzéséhez vezetett" - írja Baz a könyv előszavában. Danny Baz szerint a Bagoly tucatnyi háborús bűnöst talált meg, "ítélt el" és "végzett ki" hasonló módon. Baz szerint a legnagyobb titokban működő Bagoly az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az izraeli titkosszolgálat magas rangú vezetőitől is segítséget kapott.

Regényes formában megírt könyvében Danny Baz azt írja, hogy a szervezetet egy egykori mauthauseni túlélő alapította, aki Alaszkában kőolajból gazdagodott meg. A könyvben Barney álnéven emlegetett férfi állítólag 6 millió dollárral járult hozzá akcióhoz, a holokauszt 6 millió áldozatára emlékezve. "Ez a könyv szigorúan tényeken alapuló elbeszélés. Ugyanakkor egyes epizódokat bizalmas jellegük miatt szándékosan elhallgattam" - írja az előszóban a szerző.

A "halál orvosaként" emlegetett Aribert Heimet a mauthauseni koncentrációs tábor hóhérának tartják, aki kínozta, gyilkolta és szörnyű kísérleteknek vetette alá a foglyokat. 1962-ben veszett nyoma. A férfi, ha élne, 93 éves lenne, s az egykori nácik után nyomozó Simon Wiesenthal Központ által összeállított körözött háborús bűnösök listáján a második helyen szerepel. Mégpedig Alois Brunner után, akit azzal vádolnak, hogy Görögországban és Magyarországon közreműködött a zsidók deportálásában.

Ausztria tavaly 50 ezer euró jutalmat ígért annak, aki információval segíti Heim megtalálását és elfogását. 2005-ben a baden-würtembergi rendőrség tűzött ki 130 ezer eurós jutalmat a "mauthauseni hóhér" nyomára vezető személynek. Heimről akkor azt feltételezték, hogy Chilében bujkál.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár