2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrány az auschwitzi múzeum kiállításának megújítása körül

2006. november 24. 11:00

Az auschwitz-birkenaui haláltábor felújítására vonatkozó tervek nagy vihart kavartak az Izraelben élő holokauszt-túlélők között, akik tiltakoznak a kiállítás anyagának korszerűsítése ellen is.

Szeptemberben Dr. Piotr Cywinski történész vette át Jerzy Wroblewski helyét a az Auschwitz-Birkenau Múzeum és Emlékhely élén. Kinevezése után az igen energikus fiatal igazgató azonnal bejelentette az emlékhely megszépítésére irányuló tervét. Cywinski a most látható, még a kommunista korszakban felállított kiállítás helyett olyan emlékhelyet szeretne kialakítani, amely nevelő célzatú üzeneteket hordozna az antiszemitizmus, a rasszizmus és a népirtás ellen.

A múlt hónapban Cywinski ellátogatott a jeruzsálemi Yad Vashem holokauszt-emlékhelyre, ahol kifejtette javaslatait, miszerint a felújított múzeumban helyet kapnának a túlélők személyes emlékei, történetei, egy részleg pedig az európai antiszemitizmus holokauszt előtti történetét mutatná be. Cywinskit felkérték, hogy a tervezett változtatásokra vonatkozó javaslatait terjessze a Nemzetközi Auschwitz Tanács elé, amely a lengyel miniszterelnök nevében felel az emlékhely igazgatásáért. A tanács december 5-én ül össze a lengyel miniszterelnöki hivatalban.

A holokauszttúlélőket tömörítő szervezetek legutóbbi tanácskozásán megjelent résztvevők azonban arra figyelmeztetnek: nem szabad megengedni, hogy az emlékhelyet "megszépítsék", ahogy ez több más koncentrációs tábor esetében történt. "Dachauban és Sachsenhausenben már szépen gondozott kerteket alakítottak ki, ezt nem engedhetjük meg Auschwitzban" - állítják. Noach Flug, a holokauszttúlélők szervezeteit összefogó izraeli központ (COHSI - Center of Organizations of Holocaust Survivors in Israel) elnöke szerint a túlélők minden olyan munkálatot támogatnak, amely nem sérti az emlékhely hitelességét.

"A tárgyakat lehetőleg úgy kell megőrizni és megóvni, ahogy voltak, és nem kell valami újat odaépíteni. Ellenezzük a terület megszépítését. Az olyan táborok, mint Bergen-Belsen ma meglehetősen jól festenek, de korábban (a holokauszt idején) egyáltalán nem így néztek ki" - nyilatkozta Flug. A COHSI vezetőségének többi tagja sokkal élesebben fogalmazott. "Itt az idő, hogy végre a sarkunkra álljunk, és megakadályozzuk a helyzet bármilyen megszépítését" - mondta Zeev Factor, a holokauszttúlélőket támogató izraeli alapítvány elnöke.

A változtatásokkal szembeni aggodalmak azokhoz a kritikákhoz kapcsolódnak, amelyeket néhány izraeli történész fogalmazott meg, akik úgy vélik, hogy a zsidók sorsa háttérbe szorul az emlékhelyen. Israel Gutman professzor szerint "a kiállítás azt az üzenetet közvetíti, hogy sokféle ember pusztult el Auschwitzban, és az a tény pedig, hogy a meggyilkoltak szinte mindegyike zsidó származású volt, teljesen a háttérbe szorul."

Auschwitz-Birkenau ma az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Lengyelországban. Idén 106 országból, közel egymillióan látogattak ide, köztük XVI. Benedek pápa is. A múzeumot és az oktatási központot szívesen látogatják a népirtás témakörével foglalkozó tanárok és történészek, az elmúlt évben pedig számos európai ország rendezett be emlékhelyet a haláltábor területén az itt meggyilkolt polgárai számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár