2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliós tételeket árvereztek el

2006. október 31. 15:00

Versenyben a kortárs klasszikusok

Jól járt, aki ugyancsak kikiáltási áron, 15 millióért egy Ferenczy Károly főmű, a Borús táj (Plestyor) tulajdonosa lett.  A monumentális, plein air táj Ferenczy nagybányai képeinek első darabja, s egy hosszú sorozat kezdete. Akkor készült, amikor a festő 1896-ban első nyarát töltötte Nagybányán. Az 1922-ben, a Műcsarnokban, a Ferenczy emlékkiállításon bemutatott mű hosszú lappangás után került elő.

A különleges Szinyei-kép

Pályája zenitjén, 1926 körül festhette Vaszary János a Viharos Adria című vásznat. A fél évszázada lappangó festményt 9,5 millióról licitálták 15 millió forintra. A francia szellemiséget képviselő Márffy Ödön hét képéért lehetett licitálni. A finom hangulatú, dekoratív Bimbók fekete vázában 9,5 millió forintról indult, és meg sem állt 14 millióig. Egy másik Márffy virág kép 2 milliónál végezte, míg egy csendélet 1,2 millióért kelt el.

Az utóbbi időben igencsak megemelkedtek Egry József, Koszta József és az alföldi iskola mestereinek aukciós ára. Egry József Viharos Balatonja 4,2 millióról 9,5 millió forintra emelkedett, míg egy kisebb, balatoni akvarellért 2 millió forintot adtak. Koszta József izzó koloritú falusi kertjéért 3,6 milliónál kezdődött a licit és 10 milliónál ütött le érte a kalapács. Fényes Adolf havas utcarészletét több mint háromszoros áron, 3,8 millió forintért vitték el. Rudnay Gyula erdei tájképéért 950 ezer forintot adtak, míg két másik vásznáért 340, illetve 320 ezer forintot.

A Fürdőzés után, Kádár Béla 1915 körüli aktkompozíciója nemcsak szépsége, hanem azon különlegessége miatt is kiemelkedő, hogy ez nem pasztell, hanem olajkép. A finom dekorativitású, a posztimpresszionizmus és a szimbolizmus jegyeit is viselő képet 6 millió forintért vitték el. A festőtől ezen kívül még nyolc alkotást árvereztek, mindegyik jelentős emelkedést produkált: az 1930-as Akt kék lepellel (3 millióról 8 millióra) a Futurista város (800 ezerről 2,8 millióra).

Az aukciósház kortárs műveket is kalapács alá vitt, mégpedig eredményesen. Deim Pál, Konok Tamás, Hencze Tamás, Váli Dezső, El Kazovszkij és Wahorn András kompozíciói emelt áron találtak vevőre.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár