2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordár Moholy-Nagy László önarcképéért

2006. október 20. 09:30

Rekordáron kelt el Moholy-Nagy László önarcképe a Kieselbach Galéria kedd esti árverésén a Vígszínházban: a 20 millió forintos kikiáltási áron kínált alkotást 41 millió forintnál ütötték le.

Várható volt, hogy e körül a kép körül izzik fel leginkább a hangulat, hiszen a világhírű avantgárd festőtől hazai múzeumban nem őriznek jelentős műveket. A művész alig 25 évesen hagyta el az országot, s nem is tért haza többet. Életműve így külföldi gyűjteményekben található.

Különleges volt az alkalom, hiszen a hazai műkereskedelemben nem forognak Moholy-festmények. A most elkelt, múzeumi értékű önarckép a közelmúltban beutazta a fél világot, 1980 és 2004 között tízszer mutatták be Párizsban, Londonban, Chicagóban, Rómában, Stockholmban és a firenzei Uffizi képtárban, itthon pedig a Magyar Nemzeti Galéria 1981-es Nyolcak és Aktivisták kiállításán láthatta a közönség.

Attól kezdve, hogy az 1919-ben még itthon festett képet Moholy egy barátjának ajándékozta, az Önarckép nem váltott tulajdonost és a család féltve őrizte mostanáig. Most többen szerették volna megszerezni, s végül két telefonos licitáló emelte egyre feszültebb hangulatban a tétet, amíg a becsérték több mint kétszeresén, 41 millió forintnál leütötték.

A 206 tételes kínálat több mint egyharmadát, 78 tételt vitték el millió forint feletti áron, Ezen belül is 14 alkalommal koppant a kalapács nyolcjegyű összegnél: Vaszary János képe 36 millióért, Batthyány Gyuláé 32 millióért és Paál Lászlóé 30 millióért talált új gazdára, míg Medveczky Jenő,Tihanyi Lajos és Czóbel Béla egy-egy festménye 20 millió forint feletti áron kelt el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár