2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az észtek megkóstolják Magyarországot

2006. szeptember 27. 12:30

Magyar táplálkozástörténeti kiállítás nyílik 2006. szeptember 30-án, szombaton az Észt Mezőgazdasági Múzeumban az észt hagyományban jelentős Mihály nap alkalmából. A kiállítás bemutatja a vadon termő növények feldolgozásától kezdve a mézkészítésen és a kenyérsütésen át a hús- és tejfeldolgozás hagyományos eszközeit és műveleteit.

Az észt népi kalendáriumban Mihály napjával fejeződött be a rövid nyár és kezdődött meg a hosszú tél. A hagyomány szerint a medvének ezen a napon kellett visszavonulnia a vackába téli álmot aludni, s ahogy mondták, Mihály lakat alá veszi a nyarat és a szántók a téli vakációjukat töltik. A juhászok, a parasztok ekkorra már befejezték a mezőgazdasági munkákat, a nyári cselédek is megkapták fizetségüket.

Mindennek örömére közös lakomát rendeztek, ugyanis nem tartották szerencsésnek Mihály napját ünnepeletlenül hagyni, mert hiedelmeik szerint a következő évben a gabonát elvitte volna a szárazság, a len és kender gyengén nőtt volna és a farkas nagy kárt tett volna a csordában és a bárányok között. Mihály napját ezért gazdagon terített asztallal ünnepelték: kocsonya, húsleves csipetkével és zöldséggel, főtt hús és vastag hurka került az asztalra, mindez bárányból.

nyíregyházi Sóstó Múzeumfalu magyar táplálkozástörténeti kiállítását a skanzen igazgatója, dr. Páll István és a Tallinni Magyar Intézet igazgatója, dr. Dávid Gyula nyitja meg az Észt Mezőgazdasági Múzeumban. A kiállítás bemutatja a vadon termő növények feldolgozásától kezdve a mézkészítésen és a kenyérsütésen át a hús- és tejfeldolgozás hagyományos eszközeit és műveleteit. A nagyméretű tablók mellett láthatók a méhkasok, cséphadarók, egy pásztorkunyhó előtt bográcsban gulyás rotyog, a szárítóról dohánylevelek lógnak.

Hatalmas rézüstben fő a szilvalekvár, a gyerekek a kukorica szárából és leveléből játékokat készíthetnek egy nyíregyházi múzeumpedagógus, Nagyné Bősze Katalin útmutatásai alapján. A látogatók a helyszínen kukoricalisztet is őrölhetnek, majd abból és aszalt gyümölcsökből sütött kenyeret és szilvapálinkát kóstolhatnak. A megnyitó idején Aleksander Fisch, a tartui színház vezető muzsikusa magyar népdalokat játszik.

További információk

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár