A füge lehetett az első termesztett növény

2006. június 13. 13:15

Izraeli régészek a Jordán folyó völgyében egy Gilgal melletti neolitikus falu ásatásainál 11 ezer éves füge maradványaira bukkantak. Ez a szakértők szerint arra utal, hogy az emberi közreműködés nélkül szaporodásra képtelen gyümölcs a gabonaféléket jóval megelőzve valószínűleg az első termesztett növényféle lehetett.

A régészek a keleti Mediterráneumban talált 6000 éves leletek alapján egész mostanáig úgy gondolták, hogy a legrégibb háziasított gyümölcsök az olajbogyó és a szőlő voltak. A mostani leletek megcáfolták ezt az elméletet.

Mordechai E. Kislev, a Bar-Ilan Egyetem kutatója és munkatársai a Science amerikai tudományos folyóirat június eleji számában számoltak be arról, hogy a Jordán folyó menti kora kőkorszaki ásatásokon, a 11200-11400 éves rétegben jól azonosítható fügemaradványokat találtak. A kilenc megszenesedett fügét eredetileg megszárították, azaz biztosan emberi fogyasztásra készítették elő azokat.

Forrás: Nationl Geographic
A részletes vizsgálat kiderítette,
hogy ezek a darabok az önmagában szaporodásra képtelen fügefajtához tartoztak, ami véletlenszerűen nem fordult volna elő ilyen gyakran.

A régészek a kőkorszaki faluban a "termesztett" füge mellett vad árpát, zabot és makkot is találtak, ami arra utal, hogy az igazi földművelés csak később kezdett elterjedni, a füge háziasítása ezer évvel megelőzte a kalászosok és a zöldségfélék termesztését. A kutatók szerint a felfedezések tükrében egyre inkább úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági forradalom a mostanáig gondoltnál jóval hosszabb folyamat lehetett.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma