2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ratzingert bekényszerítették a Hitlerjugendbe

2006. augusztus 14. 18:00

Joseph Ratzinger nem saját elhatározásából csatlakozott a Hitlerjugendhez, hanem egész korosztályát `kényszerbeléptették` - derül ki abból a könyvből, amit a müncheni érsekség megbízásából Volker Laube német történész írt XVI. Benedek pápa állítólagos `náci múltjáról` - írta a Népszabadság.

A náci rezsim vezetői már a kezdetektől bizalmatlanul néztek a katolikus egyház nem eléggé készséges szolgáira. A traunsteini lelkészt 1934-ben letartóztatták, a paplak előtt még bomba is robbant - nyilván megfélemlítésül. A gimnázium diákjai közül azokat, akik nem csatlakoztak önként a Hitlerjugendhez, megfosztották tandíjkedvezményüktől. A nem túl jómódú Ratzinger család is nehéz helyzetbe került, Joseph mégsem csatlakozott a náci ifjúsági szervezethez - áll Lauber könyvében -, a tandíjat apja kérésére az érsekség fizette.

A szeminaristáknak nem tiltották meg a Hitlerjugend- (HJ-) tagságot, 1939-ig egyetlen hallgatójuk sem lépett be. A nácik viszont 1939 márciusában kötelezték az összes 14-18 év közti fiatal fiút a HJ-tagságra, míg a 10-14 éves korosztályt a Deutsches Jungvolk várta. A traunsteini szeminárium igyekezett egy ideig elszabotálni a dolgot. Joseph Ratzinger végül 1941-ben, a 14. születésnapján került a Hitlerjugendbe. A nácik a HJ-felvonulásokat és -gyakorlatokat szándékosan mindig az ima- és a miseidőkre tették.

1941-ben végül tábori kórházzá alakították az internátust, a szeminaristákat szélnek eresztették. Joseph Ratzinger is hazaköltözött, amíg 1943-ban nem rendelték Münchenbe légvédelmi kisegítőnek.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár