2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan szerezték meg Hruscsov titkos beszédét?

2006. március 15. 19:30

Nyikita Hruscsov 50 évvel ezelőtt, a Szovjet Kommunista Párt 1956. február 14-25 között tartott XX. Kongresszusának utolsó napján, zárt ülést hívott össze. Itt elmondott titkos beszéde egy varsói zsidó fiatalember, Viktor Grajewski jóvoltából nem sokkal elhangzása után nyilvánosságra került. Grajewski 81 éves, Izraelben él, és a hvg.hu tudósítójának a beszéd nyilvánosságra kerülésének krimibe illő részleteiől számol be.

Elérkeztünk 1956 februárhoz....

Igen, azidőtájt olyan hírek keringtek Varsóban, hogy a XX. Kongresszuson Hruscsov titkos beszédet tartott, de senki sem tudta, hogy valójában mit is mondott. Annyi kiszivárgott, hogy a beszéd kezdete előtt minden külföldi delegációnak el kellett hagynia az üléstermet. De hogy aztán mi hangzott el, senki se tudta. A külföldi rádióállomásokból meg a pletykákból sejtettük, hogy a világ kémszolgálatai - britek, amerikaiak, franciák, olaszok - minden pénzt megadnának, ha megszerezhetnék a beszédet. Nekik nem sikerült.

Önnek viszont igen. Hogyan?

Egyik nap, szokás szerint, bementem a párt-központba akkori barátnőm-höz, aki Edward Ochabnak, a kom-munista párt első titkárának irodáját vezette. Ez 7-10 nappal a Hruscsov beszéd után lehetett. A pártházat őrző biztonságiak jól ismertek, szabadon jöttem-mentem.. Egy kávéra akartam meghívni a barátnőmet, aki közölte, nem ér rá, sok a dolga. Beszélgetés közben felfigyeltem az íróasztalán heverő, vörös borítású brosúrára, ,A Szovjet Kommunista Párt XX. Kongresszusa, Hruscsov főtitkár beszéde` címmel. Rajta volt a `szigorúan bizalmas` jelzés, ez persze felkeltette az érdeklődésemet. Rögtön rájöttem, miről van szó, és elkértem a beszédet, azzal, hogy hamarosan visszahozom. Belement, de kérte, hogy délután négyig hozzam vissza, mert a széfbe el kell zárnia.

Hogyan és miért került a beszéd Varsóba az első titkárhoz?

Miután Hruscsov kizavarta a kongresszusról az összes küldöttséget, a Politbüro nemtetszését fejezte ki, és úgy döntött, hogy a beszédet küldjék el minden szövetséges népi demokrácia pártfőtitkárának.

Mit csinált a beszéddel?

Hazavittem, elolvastam és teljesen összeroppantam a tartalmától. Sztálin, az én földi istenem, az emberiség atyja egy tömeggyilkos? Úgy éreztem, kiszalad a föld alólam, mindaz, amiben eddig hittem, hazugság volt. Az is átvillant rajtam, hogy miközben az egész világ ezt az iratot keresi, az itt van nálam, a lakásomban. Először arra gondoltam, hogy azonnal visszaviszem, és elfeljetem, hogy valaha is nálam volt. El is indultam a pártszékház felé, de útközben meggondoltam magam. A pártház helyett az izraeli követségre mentem.

A teljes cikk a HVG oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár