Címer, pecsét és zászló a Székelyföldön

2011. szeptember 8. 12:46

Címer, pecsét és zászló a Székelyföldön címmel nyílik tárlat 2011. szeptember 16-án Budapest Főváros Levéltárában. A vándorkiállítás átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházai szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig.


A székely szimbólumok összegyűjtésének, illetve a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport megalakításának a kezdeményezője Hargita megyei Tanács volt, amely tevékenységet Kovászna megye Tanácsa is magáévá tette és felvállalta. A kiállítás szervezését Hargita Megye Tanácsa vállalta, és biztosította az anyagi kiadások fedezését is.

A tárlat átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházai szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól szinte napjainkig, bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit, azok különböző alkalmakkor és helyeken való ábrázolását. A kiállított anyag kisebbik részét képezik a régebbi és az újabb címerek, míg a záró részben ismertetik a ma használt hivatalos címereket, illetve az elfogadásra előterjesztett címerrajzokat.

A szakemberek azonban nemcsak a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezeteinek címerét és címeres pecsétjeit igyekeztek és igyekeznek felkutatni, hanem azok régi zászlait is. A székely kollekció felállításához az ötletet természetesen a magyarországi Hadtörténeti Intézetben őrzött magyar történelmi zászlósor adta, amely már negyedszázada részese a katonai és állami ünnepségeknek. A 15-17. századot átfogó székely történelmi zászlósor jelenleg 17 darabból áll, ám a kollekciót a szakemberek a közeljövőben, a folyamatos kutatások során előkerülő újabb adatok fényében szeretnék tovább bővíteni.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma