2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

2011. január 11. 08:52 MTI

Hetven éve, 1941-ben települtek át a Bácskába a bukovinai székelyek, az évfordulóra Emelt fővel mottóval hirdetett programsorozatot a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely vasárnap tartotta éves közgyűlését Bonyhádon. A jubileum alkalmából több kulturális, tudományos rendezvényt szerveznek - mondta el Szarvas Irén, a szövetség titkára.

Elsőként január 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének nyílt napján a mesterképzésben résztvevő hallgatók székely népdalokat és népzenét adnak elő Fábián Éva és Kóka Rozália közreműködésével, az eseményen két néptáncoktató, Fekete Etelka és Radák János is fellép.

Szarvas Irén a további programokról elmondta: január 21-én a Magyarok Házában fotó- és szőtteskiállítás nyílik bukovinai székelység emlékeiből, május 8-án pedig a Nagyboldogasszony-templomban tartanak hálaadó szentmisét a hazatérésre emlékezve, majd szintén a fővárosban rendeznek emlékműsort. Az évforduló alkalmából az Uránia filmszínház székelyekről szóló filmeket vetítenek majd, lesz székely könyvhét, és a tervek szerint júliusban Érden konferenciát rendeznek a bukovinai székelység kultúrájáról.

A sorozat mottója, a bukovinai születésű néprajzkutatótól, Gáspár Simon Lászlótól idézett Emelt fővel arra utal, hogy a bukovinai székelyek 1944-ben mindenüket hátrahagyva menekültek a Bácskából, mégis le tudtak települni, és itthon vannak Magyarországon - mondta a szövetség titkára. A Bukovinában a mádéfalvi veszedelem után megtelepült székelység, 4500 ember 1941-ben egy román-magyar egyezmény alapján került a Bácskába; innen 1944-ben menekültek Magyarországra. Az anyaországban Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében találtak új otthonra 1945-ben.

A 21 éve alakult Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez jelenleg 38 egyesület csatlakozott, köztük nyolc a határon túli, erdélyi, vajdasági szervezet, és összesen közel 2200 tagot számlál. A vasárnapi közgyűlésen az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról, valamint a szerbiai Székelykevéről, Pancsováról, Sándoregyházáról és Hertelendyfalváról is érkeznek küldöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár