2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Vulkánkitörések okozhatták több kínai dinasztia összeomlását is

2021. november 16. 15:10 MTI

Egy új kutatás szerint a vulkánkitörések vitathatatlanul hozzájárultak a Kínai Birodalomban uralkodó dinasztiák tucatjainak összeomlásához az elmúlt kétezer évben – írja az MTI.

freskó
Csang Ji-csao tábornok tibetiek felett aratott győzelmét megörökítő freskórészlet a Mokao-barlangokból, a Tang-dinasztia korából

A kutatást egy, a Berni Egyetem részvételével működő nemzetközi kutatócsoport végezte. Az eredményeikről a Communications Earth & Environment című folyóiratban megjelent cikk rámutat, hogy a nagyobb vukánkitörések súlyosan érinthetik az instabil vagy sebezhető régiókat.

Az iparosodás előtti időszakban elsősorban a vulkánkitörések okoztak olyan hirtelen éghajlatváltozást, amely hűvösebb és szárazabb időszakokhoz vezetett és csökkentette a terméshozamokat.

A kínai Tang-dinasztia 907-es és a Ming-dinasztia 1644-es összeomlását korábban a szárazsággal és a hideggel hozták összefüggésbe. De nehéz volt megállapítani a hirtelen, rövid távú éghajlati ingadozások társadalmi hatását, mivel az klímaváltozásról és a társadalmi változásokról gyakran nem maradtak fenn pontos adatok.

A dublini Trinity College kutatója, Francis Ludlow és a kínai Csaocsao Kao, a Csöcsiangi Egyetem tudósa által vezetett kutatócsoport összeállította az uralkodói dinasztiák összeomlásának dátumait Kínában az elmúlt 2000 évben, és összehasonlította ezeket a vulkánkitörések rekonstrukcióival.

Megállapították, hogy a 68 összeomlás közül legalább 62-t egy vulkánkitörés előzött meg. Az elemzés szerint a korábban fennálló társadalmi feszültségek, például a folyamatos háborúskodás és a nagy kitörések növelik a dinasztiák összeomlásának kockázatát.

A társadalmi hatások súlyossága, valamint a vulkánkitörés és az összeomlás között eltelt idő azonban változó, ami rávilágít a háttérben álló okok összetettségére.

A kutatók kiemelték, hogy a vulkánok által kiváltott kisebb éghajlati sokkok akkor vezettek a dinasztiák összeomlásához, ha már léteztek politikai és társadalmi-gazdasági feszültségek. A nagyobb éghajlatváltozások viszont már kisebb feszültségek mellett is bukáshoz vezethetnek.

A szakemberek úgy vélik, hogy az 1970-es és 1990-es évek vulkánkitörései, az ember által okozott kénkibocsátással kombinálva hozzájárulhattak a Száhel-övezet aszályához. A Berni Egyetem tudósai szerint a katasztrófák 250 ezer emberéletet követeltek, és tízmillió embert kényszerítettek menekülésre.

A globális felmelegedés idején a jelentős vulkánkitörések nagy hatást gyakorolhatnak a mezőgazdaságra „a világ legnépesebb és egyben leginkább marginalizált régióiban”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár