2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Új kiállításokkal és a Wenckheim-kerékpárút meghosszabbításával bővül a Békés megyei kastélyok turizmusa

2021. szeptember 1. 14:34 MTI

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki; részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély
A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden közleményben úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapják; a fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el.

Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül; továbbá a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szervíz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is - olvasható a közleményben.

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. (Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.)

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, a tervek szerint 2021 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt. A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós; 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlatot alakítanak ki, amelyben látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Békés megye 2014-2020 között eredetileg 58 milliárd forintos TOP-keretből gazdálkodhatott, azonban az odaítélt támogatás már meghaladja a 87,6 milliárd forintot - olvasható a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár