2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz színésznő, akik királyi sarjakkal voltak romantikus kapcsolatban

2018. május 18. 16:39 Múlt-kor

Nell Gwynne (1650-1687)

Talán a leghíresebb angol királyi szerető, Nell Gwynne karrierje kezdetén narancsot árult a londoni Brydges Streeten lévő, személyesen II. Károly király tulajdonát képező színházban. 14 évesen már a színpadon szerepelt, és a polgári forradalom utáni restauráció korának komédiáiban találta meg helyét, a kor egyik legünnepeltebb komikájaként.

George Villiers, Buckingham második hercege azt a nem hivatalos feladatot kapta, hogy megfelelően megkapó szeretőket szerezzen Nell számára. Alkalmat szimatolva arra, hogy saját udvari befolyását és Nell pénztárcája vastagságát is növelje, megkísérelte a király szeretőjévé tenni. Habár Károly házas volt, Bragança Katalin királyné már régen elfogadta az uralkodói élet részeként férje számtalan szeretőjét.

Nell hajlandó volt belemenni a herceg tervébe, de kikötötte, hogy évi 500 font díjat követel érte. A király szeretőjének lenni azonban privilégium volt, bőséggel és luxussal, Károly pedig elegendő jelölt közül választhatott, akiknek nem kellett fizetnie. Amikor meghallotta a Nell által követelt árat, Károly elutasította a gondolatot, azonban amikor 1668-ban személyesen is találkoztak, szerelembe esett.

Habár rengeteg rivális és más szeretők is igyekeztek eltávolítani helyéről, Nellnek két gyermeke is született a királytól. A színésznő és az uralkodó egészen az utóbbi 1685-ös haláláig együtt voltak, és gyakran Nell ezüst ágyában háltak, amelybe kettejük arcképe is bele volt vésve. Halálos ágyán a király azért könyörgött, „ne hagyják szegény Nellyt éhezni”, e kívánságát teljesítették is. Gazdag fizetségben részesült, és további két évig élt, mígnem agyvérzésben (amely a szifilisz következménye is lehetett) meghalt.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!