2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tényleg léteznek rejtett kamrák Tutanhamon sírjának falai mögött

2016. március 18. 09:17 MTI

Megerősítették japán szakemberek, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának falai mögött létezik két, eddig feltáratlan kamra, amelyek egyike Nicholas Reeves brit régész szerint a gyönyörű mellszobráról híres Nofertiti királynő maradványait rejtheti.

Tutanhamon sírja

Az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter csütörtökön Kairóban tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a novemberben végzett radarvizsgálatok négy hónapig tartó alapos elemzése fém és/vagy szerves anyag jelenlétét is kimutatták a falak mögött. Mamdúh ed-Damáti azonban nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a szerves anyag vajon egy múmia-e, mint ahogy arról sem, hogy valóban az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti maradványai lehetnek-e a rejtett kamrák egyikében. A miniszter mindazonáltal számol az "évszázad felfedezésének" lehetőségével - mint mondta, felkészültek egy ilyen lehetőségre -, bár valószínűbbnek nevezte, hogy ha találnak is sírt, az inkább Tutanhamon egy másik (nő)rokonáé lehet, nem pedig az óegyiptomi királynőé.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége. Mamdúh ed-Damáti közölte, hogy a vizsgálatok március végén folytatódnak, az elsődleges eredményekről április 1-jén tartanak sajtótájékoztatót.

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által csütörtökön bemutatott radarfelvételeken világosan látszik a két helyiség és az egyelőre azonosításra váró anyagok, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a két kamra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár