2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Ragacsos rizs és évszázados könnyek: hét híres fal a történelemből

2020. október 27. 08:23 Múlt-kor

Az emlékezés helye

„A seb, mely lezárult és begyógyult” – így jellemezték a vietnámi veteránok 1982-ben felavatott – valóban egy gyógyuló sebre hajazó – washingtoni emlékművét, amely az amerikai fegyveres erők azon tagjainak emlékére készült, akik elhunytak vagy eltűntek a délkelet-ázsiai harcokban.

1979-ben, négy évvel Saigon eleste után merült fel az ötlet, hogy méltó emléket állítsanak a Vietnámban harcoló amerikai veteránoknak.

A kezdeményezést sokan támogatták, magánszemélyek adományaiból végül 8,4 millió dollár jött össze. Egy évvel később a Lincoln Memorial melletti helyet jelölték ki helyszínként.

Az emlékmű egyik legismertebb része a Maya Lin amerikai építész által megálmodott, évente hárommillió látogatót vonzó emlékfal.

A 75 méter hosszú, fekete színű, Indiából származó gabbrókőből készült fal V-alakban helyezkedik el: csúcsánál 3,1 méter magas, a szélein azonban csupán 20 centiméteres. Egyik szárnya a Washington Monument, a másik pedig a Lincoln Memorial felé mutat.

A megrázó, ám a díszítés hiánya miatt máig ellentmondásos megítélésű alkotáson rang és egység megjelölése nélkül, a csúcstól kiindulva halálozási sorrendben 58 307 név szerepel.

Az elhunytakat gyémánttal, az eltűnteket pedig egy kereszttel jelölték meg, ha pedig valamely eltűntként nyilvántartott személyről kiderülne, hogy túlélte az ázsiai poklot, a protokoll szerint egy kört vonnának a keresztje köré. Erre azonban még sohasem került sor.

A megszokott rituálé szerint a hozzátartozók az emlékműhöz egy-egy darab papírral érkeznek, amelyet a szeretett nevére illesztve zsírkrétával vagy grafitceruzával átsatírozzák a nyomát. Néhány méterre az emlékműtől három katona szobra figyeli társaik nevét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár