2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkos küldetésnek bizonyult az első harci tengeralattjáró bevetése az amerikai polgárháborúban

2022. február 17. 15:11 Múlt-kor

Ismét a felszínen

A Housatonic roncsának a helye sokáig ismert volt, így ennek alapján az 1970-es években E. Lee Spence behatárolta a Hunley helyét. 1995-ben végül a Clive Cussler által alapított NUMA rálelt a tengeralattjáró maradványaira, és 2000-ben kiemelték.

A roncsot a Warren Lasch Conservation Centerben, egy húszezer liter édesvízzel és egyéb konzerváló anyagokkal töltött tartályban helyezték el. A restaurálási munkálatok tizenegy évig tartottak.

Már az első pillanatban megdőlt az az elképzelés, hogy a Hunleyt is egy használt hajókazánból készítették, mint az elődeit, továbbá az is látszódott, hogy sokkal karcsúbb és áramvonalasabb volt, mint az a végzetes bevetésről lemaradó William Alexander rajzaiból és visszaemlékezéseiből kitűnt. A maradványok alapján a rúdtorpedónak nemcsak mechanikus, hanem kezdetleges elektromos gyújtója is volt.

A roncsból előkerültek a legénység földi maradványai is, amelyeket az utódoktól származó DNS-mintákkal azonosítottak. Mivel Dixon mellett megtalálták a híressé vált aranydollárját, amely korábban egy golyótól mentette meg az életét, ezért vele volt a kutatóknak a legkönnyebb dolga.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az előzetes feltételezésekkel szemben a legénység nem volt alacsony, hanem kifejezetten magas és erőteljes férfiakból állt össze.

Az is kiderült, hogy a Hunley elsüllyedése előtt a pumpákat nem használták, vagyis a legénység kísérletet sem tett a menekülésre. Mindezek alapján a legvalószínűbb sorsa a tengeralattjárónak az lehetett, hogy a Housatonicon történő detonáció alkalmával túl közel voltak a robbanáshoz, így a legénység azonnal elvesztette az eszméletét, vagy meghalt, így a jármű elsüllyedt.

A fennmaradt nyomok alapján elég lassan telt meg vízzel, Dixonék az utolsó utáni pillanatokban is a helyükön voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár