2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Norvégiától az Eufráteszig, Kijevtől Angliáig bejárta a világot az utolsó viking király

2021. május 31. 18:20 Múlt-kor

Cselszövések és palotaforradalmak

Harald a katonai sikereinek köszönhetően egyre magasabbra emelkedett a bizánci hierarchiában, és előkelőnek számító méltóságokat is elnyert. Emellett pedig tekintélyes vagyonra is szert tett.

Mindez azt eredményezte, hogy fontos hatalmi tényezővé vált Konstantinápolyban, így amikor elődje halála után V. Mikhaél bizánci császár került a trónra, Harald belekeveredett a közte és a társcsászári minőségében szintén uralkodó Zoé császárnő közötti politikai csatározásokba.

Miután Mikhaélt császárrá választották, eltávolíttatta a befolyásos embereket a környezetéből. Harald áldozatul esett ezeknek a tisztogatásoknak, letartóztatták és börtönbe vetették.

A források eltérően magyarázzák a hivatalos indokot, egyes sagák szerint átverte a császári kincstárat és megkérte Zoé császárnő unokahúgának a kezét. Mások szerint viszont megerőszakolt egy nemes nőt, de gyilkosság elkövetése is szerepelt a vádak között.

Amikor azonban Mikhaél Zoé császárnőt is eltávolította a hatalomból, Konstantinápolyban forradalom tört ki, és ennek keretében Harald is kiszabadulhatott. Az egymást gyorsan váltogató császárok egyébként minden egyes trónra lépésük során gazdag ajándékokkal biztosították a fővárosban tartózkodó fegyveresek hűségét.

Harald nemcsak ekkor, hanem az uralomváltások idején is tetemes vagyonra tett szert, amikor a császári palotát rendszeresen kifosztották. Hogy a felhalmozott javait ne érje hasonló balszerencse, Kijevbe menekítette azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Harald keresztelését ábrázoló aranyozott berakás egy 11. századi oltárról vagy ereklyetartórólBölcs Jaroszláv arcrekonstrukciója Mihail Mihajlovics Geraszimov által, 1938.A varég testőrséget ábrázoló 11. századi illusztráció Ióannész Szkülitzész krónikájábólZoé császárnő ábrázolása egy 11. századi mozaikonTostig Godwinson fogadja York városának megadását a vikingekkel szövetséges haderő előttIII. Harald (k, kezében bárddal) halálának ábrázolása Matthew Paris 13. századi, „Hitvalló Eduárd király élete” című krónikájában. A legtöbb egyéb forrás szerint azonban a norvég uralkodóval a nyakába fúródó nyílvessző végzett.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár