2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem indult könnyen Grace Kelly és a monacói herceg tündérmesének tűnő házassága

2020. szeptember 26. 08:32 Szabó Orsolya Zsuzsanna

Új kihívások

Amikor III. Rainier igen fiatalon, még nem egészen 26 évesen trónra került, hatalmas feladattal állt tehát szemben. Nem volt pedig egyértelmű, hogy effajta felelősség szakad majd a nyakába, mivel a herceg II. Lajos törvénytelen lányának, Charlotte-nak a fia volt. Charlotte egy kabaré-énekesnő gyermekeként jött a világra, s apjának hivatalosan örökbe kellett fogadnia ahhoz, hogy a trón törvényes várományosává válhasson.

Rainier, aki szüleinek rossz házassága miatt meglehetősen kaotikus gyerekkort élt át, minden bizonnyal olyan nyugodt és törvényes családi életet szeretett volna, mely az örököst is biztosítja. Ez a vágy pedig összekapcsolódott azzal a céllal is, hogy Monaco újra a világ híres és keresett helyeinek élvonalába kerüljön. Az, hogy egy amerikai sztár jelenléte jót tenne a törpeállam megtépázott imázsának – állítólag – Aristotelész Onasszisznak jutott eszébe, akit Rainier rávett arra, hogy fektessen egy nagyobb összeget Monacóba.

Hogy Grace Kelly és Rainier találkozása ilyen szempontok alapján lett-e megszervezve, nem lehet tudni. A hivatalos verzió az, hogy a színésznő az 1955-ös Cannes-i filmfesztiválra érkezett Európába, s mivel a Paris Match egyik filmkritikusa szerette volna, ha Grace és a herceg közös fényképen szerepel, a színésznő meghívást kapott Monacóba is.

Ekkor találkoztak először, s bár azt nem tudhatjuk, mi zajlott le bennük, annyi bizonyos, hogy Grace Kelly Amerikába hazaérkezve köszönőlevelet küldött Rainiernek, s ezzel intenzív levelezés kezdődött meg közöttük. Az egyre szorosabb kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1955 karácsonyát Rainier már a Kelly családnál töltötte.

A szülők – a kőművesből olimpikonná avanzsált, ír gyökerekkel rendelkező apa és a német származású, testnevelési tanszéket vezető anya –, akik hitetlenkedve nézték érzékeny, sokat betegeskedő és félénk középső lányuk Oscar-díjas világsztárrá alakulását, most hirtelen egy európai herceget találtak a nappalijukban, aki ráadásul néhány napon belül meg is kérte a színésznő kezét. Grace pedig igent mondott.

Még ennyi év távlatából is jól látszik, hogy mennyire gyorsan, s a kívülálló számára érthetetlen és furcsa módon történtek a dolgok közöttük. Voltak, akik azt mondták, hogy Grace Kelly egyszerűen benne maradt – mint később kiderült – utolsó előtti filmszerepében, a Hattyúban, amelyben hercegnőt alakított, s valójában fogalma sem volt, mibe vág bele.

Egy dolog mindenesetre kétségtelen: a hercegné később elismerte, színészi tehetsége és ismeretei sokat segítettek abban, hogy eligazodjon új, európai életében, melynek első fontos eseménye az esküvői ceremónia volt. Grace tökéletes alakítást nyújtott, s ez azért is volt létfontosságú, mert a menyegzőt valósággal „felzabálta” Hollywood és a média: az MGM pénzéből monacói stáb forgatott filmet az eseményről, s a jövendőbeli hercegné ruháját is a filmstúdió kosztümtervezője készítette.

Grace Kelly tehát valójában ismerős terepen járt, amikor Rainierhez ment feleségül. Monaco, a francia Riviérán fekvő adóparadicsom pedig – ahogy Pierre Salinger, az ABC tudósítója, aki Grace Kelly utolsó interjúját készítette, fogalmazott –, mindig is „egy monarchia hollywoodi verziója” volt, amelybe jól illett az elegáns sztár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A színésznő 1955-ben a Vidéki lány című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Oscar-díjat. Bár utolsó filmje a Felső tízezer volt, ő élete végéig ebben a szerepében maradt.Grace Kelly családja a lánykérést örömmel fogadtaA hercegi családAlbert herceg

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár