2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nem csak a bűnözők rejtőztek el az ókori Róma katakombáiban

2022. július 29. 08:43 Múlt-kor

Apagyilkosság és házasságtörés

A bűnözés – természetéből fakadóan – nem szorítkozott kizárólag az alacsonyabb sorból származókra. A csalás és a hamisítás szintén mindennapos jelenségnek számított az ókori Rómában.

A hamisított áruk, pénzek, ékszerek, az uzsorakamat ugyanúgy a mindennapokhoz tartozott, akárcsak ma.

A kereskedők persze sokkal dörzsöltebbek voltak a piti utcai bűnözőknél, mindent előre megterveztek, a jobb érdekérvényesítés érdekében (valamint azért, hogy bajba jutott társaikon anyagilag is segítsenek) pedig a mai szakszervezetekre hajazó csoportokba, ún. collegiákba szerveződtek.

A középosztály tagjaitól éppúgy nem volt idegen a bűnözés fogalma, mint a hatalom csúcsán állóktól. A legsúlyosabb bűn, amit egy római el tudott követni, a hazaárulás (perduellio) volt, ezt halállal büntették. (A hazaárulót egy fához kötözték, és ott halálra ütlegelték.)

A XII táblás törvény szerint a perduellio körébe tartozott az ellenség felbujtása Róma megtámadására, illetve római polgár kiszolgáltatása az ellenségnek, ám valószínű, hogy e bűncselekmény alkalmazási köre egyéb cselekedetekre is kiterjedt.

Továbbá léteztek olyan bűncselekmények, amelyek bár a társadalom egészében jelen voltak, elsősorban a patríciusokat jellemezték: ilyen volt a patricidium (apagyilkosság), amely a családfő meggyilkolását jelentette, illetve a házasságtörés, amely azért volt különösen veszélyes, mert az öröklés rendjét ásta alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római rabszolgapiac Gustave Boulanger 19. századi metszeténA katakombákba levonuló keresztény hívők egy 19. századi metszetenRómai piac Amédée Forestier (1854-1930) ábrázolásánBűnözőkre támadó vadállatok egy római amfiteátrumban Heinrich Leutemann 1866-os illusztrációjánTengeri ütközet a római korban Heinrich Leutemann 1866-os illusztrációjánUdvari jelenet egy, a Kr. e. 1. századból való freskón

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár