2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

2023. szeptember 11. 18:04 Múlt-kor

A Vad Banda tündöklése

Butch Cassidy a szabadulása után Elzy Lay-jel hozta össze a Wild Bunch (Vad Banda) nevű bandát. Ezen a néven már korábban is létezett egy hasonló társaság, ám azt 1895/96-ban a hatóságok felszámolták, az ő mintájukra szerveződtek meg Cassidyék is. Ann Bassett és a nővére, Josie Bassett együttműködött a törvényen kívüliekkel, akikkel egyébként viszonyt is folytattak, egyébként pedig elsősorban élelemmel segítették őket.

A banda elsősorban vonatrablásokban utazott, de raboltak bankot és különböző vállalatok fizetését is. 1899. június 2-án kirabolták a Union Pacific társaság Overland Flyer nevű járatát a Wyoming állambeli Wilcox közelében.

A rablást követő tűzpárbajban Kid Curry és George Curry megölt egy seriffet. A nagyjából 30-60 ezer dolláros zsákmány és a gyilkosság miatt a banda tagjai hamar a legüldözöttebbek között találták magukat. Az akkoriban hírhedtté váló Pinkerton magándetektívek is a nyomukba eredtek. Július 11-én ennek ellenére kiraboltak egy újabb vonatot az új-mexikói Folsom közelében, ám ezúttal Elzy Lay ölte meg a tűzpárbajban elesett áldozatokat.

Utóbbi azért fontos momentum, mert Butch Cassidyék mindig azt állították magukról, hogy csak a legvégső esetben használják a fegyvereiket, ez valójában korántsem volt így. Bár Cassidy (és a Sundance kölyök) legjobb tudomásunk szerint egész pályafutásuk alatt egyetlen embert sem öltek meg, Cassidy maga pedig állítólag megnyerő modorú férfi benyomását keltette, ám a banda többi tagja már korántsem volt ennyire finom lelkű. Kid Curryt például forrófejű gyilkosnak tartották a közeli ismerősei is.

A sikeres rablások hamar felhívták a figyelmet a bandára, 1900-ban még a nevükhöz köthető egy vonatrablás és egy bankrablás, ám ezt követően a szokás szerint a tagok szétváltak. A vasúttársaságok elkezdték felfegyverezni a járataikat, amelyek így nehezebben voltak kirabolhatóak, míg a banda tagjainak fejvadászok eredtek a nyomába.

Elzy Layt még 1899-ben elkapták a hatóságok, ekkor Butch Cassidy amnesztiáért folyamodott, de addigra a banda tagjaihoz annyi gyilkosság fűződött, hogy ez lehetetlen volt. Cassidy és a Sundance kölyök, utóbbi kedvesével együtt, 1901-ben Argentínába menekültek a törvény elől. A csapat többi tagját egymás után vadászták le és kapták el. William Carvert 1901-ben, Kid Curryt 1904-ben lőtték le, Laura Bulliont és Ben Kilpatricket pedig 1901-ben tartóztatták le és ítélték el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár