2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Különleges gyógyír fájó sebeinkre: Simon Böske, az 1929-es magyar Miss Európa

2020. június 27. 08:25 Kovács Emőke

Dicsőség a legyőzöttnek

Miss Európa – a külföldi rendezvényeken, bálokon való részvétele után – március 13-án érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvaron ünneplők százai várták. Oly sokan voltak, hogy a rendőrséget is ki kellett vezényelni. A vonat érkezésekor már kordonokat is felállítottak, csak a lovasrendőrök tudták megfékezni az ujjongó embereket.

Több köszöntő beszéd hangzott el, amelyek közül az egyik városvezető szólamai érzékeltetik legjobban, hogy a kis balatoni lány győzelmét a revízió lázában égő Magyarország miképpen is értékelte: „Budapest Székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény legyőzött országnak éppen a győztes, volt ellenfelek között. Ezt a győzelmet külső testi szépsége szerezte meg, kívánom, hogy az élet a belső lelki szépségen keresztül adjon ennél is nagyobb örömet: megelégedést és boldogságot.”

Böske – talán addigra már elsajátítva a válaszadási technikákat – hasonló szellemiségben felelt: „Végtelenül örülök ennek a szeretetteljes fogadtatásnak és hálásan köszönöm Budapest székesfőváros üdvözlését. Nem annak örülök, hogy Miss Európa lettem, hanem annak, hogy általam Miss Hungária lett Miss Európa és ezzel s magyar népnek szerezhettem dicsőséget. Egész fővárosomat, Budapestet végtelen nagy szeretettel köszöntöm és nagyon örülök, hogy újból itthon lehetek.” Mindezek után az ünnepeltet a Gellért Szállóba vitték, ahol később bált rendeztek tiszteletére.

Böske március 17-én délelőtt az Újságírók Kórház- és Szanatóriumegyesülete javára autogramokat adott, amelyek ára 1 pengő volt. A híradások hangsúlyozták, hogy ez az egyetlen alkalom, amikor Miss Európától aláírás kapható. Ezen a napon Böskét antiszemita inzultus érte: egy női küldöttség Miss Palesztinának nevezte, miközben „ronda zsidó lány!” és „nem vagy magyar!” mondatokat kiáltozták felé. Böske származására a korabeli tudósítások csak elvétve tettek utalást. Mindenki inkább a magyar csodát látta benne.

Böske március 24-én holtfáradtan érkezett a balatonszentgyörgyi vonatállomásra, ahol édesanyjával együtt kocsiba szállt, és szülővárosába utazott. A város is mámoros hangulatú ünneplést szervezett a tiszteletére.

Aztán jöttek a kijózanító hétköznapok: a fiatal lány nemcsak kimerült volt, hanem hamarosan fény derült arra is, hogy az ajándékba kapott megannyi ruhaköltemény, automobil nem életre szóló ajándék. Olyannyira nem, hogy végül még a párizsi hotelszámlát is vele fizettették ki. Talán éppen ezért döntött úgy, hogy nem fogadja el az európai és amerikai filmajánlatokat, nem utazik az Egyesült Államokban rendezendő Miss Universe-versenyre, s nem nevezhet el róla mintát a francia selyemgyárak egyike.

Böske kiszállt a szárnyait bontogató szépségiparból. A Miss Universe-re végül a Bécsben élő Lisl Goldarbeitert küldték, aki később magyar férjet, az őt sokszor lefotózó, filmező Tänzer Marcit választotta társául, és akivel 1949 után Magyarországon élt. Lisl Goldarbeiter személyében egyébként az első Miss Universe-t tisztelhetjük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Simon BöskeSimon BöskeSimon BöskeEstélyi ruhábanMaurice de Wallefe Miss Európával és Miss Amerikával

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár