2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Kolumbia államadósságát is törlesztette volna pénzéből Pablo Escobar, a kokainkirály

2020. november 18. 11:46 Múlt-kor

A király bukása

Hatalma csúcsán Escobar nemzetközileg elismertté vált ugyan, de több ország hatóságai is körözték. Az Egyesült Államok például több éve próbálta már elérni kiadatását, a drogbáró pedig semmitől sem félt jobban. 1982-ben politikai karrierbe kezdett, a kolumbiai parlament képviselőházának tagjává választották. E minőségében megkísérelte megváltoztatni Kolumbia kiadatási szabályait, ez azonban nem sikerült (érdekesség, hogy Felipe González spanyol miniszterelnök 1982-es beiktatásán Escobar volt jelen Kolumbia hivatalos képviselőjeként).

Politikai karrierje rövid ideig tartott pártja, a Liberális Megújulás Pártjának ellenállása miatt. Következő próbálkozása 1985-ben történhetett, amikor a legtöbb feltételezés szerint támogatója lehetett a kolumbiai legfelsőbb bíróság épülete 1985-ös lerohanásának. A támadást a baloldali M–19 nevű szervezet gerillái követtek el, akik az akció során sikeresen megsemmisítették a kolumbiai hatóságok külföldre kiadható bűnözőkről szóló listáját, amelyen Escobar is szerepelt.

Escobar később azt is felajánlotta, hogy kifizeti Kolumbia teljes államadósságát, amely mintegy 13 milliárd dollárra rúgott – ennyi pénze nagy valószínűséggel még neki sem volt. 1991-ben végül egyezségre jutott a kormánnyal: hajlandó volt öt évet börtönben tölteni, ha cserébe eltekintenek kiadatásától. A kormány beleegyezett. Mielőtt Escobar feladta volna magát, Kolumbia új, 1991-es alkotmányába belefoglalták, hogy kolumbiai állampolgárokat tilos kiadni az Egyesült Államoknak.

Abba is beleegyeztek, hogy Escobar megépítheti saját börtönét – pezsgőfürdőkkel és futballpályákkal –, maga válogathatja ki őreit, és ő lehet az egyedüli rab az intézményben, ráadásul telefonon keresztül továbbra is üzletelhet. Az épület a La Catedral nevet kapta. A kormány akkor elégelte meg az engedményeket, amikor kiderült, Escobar arra használja „börtönét”, hogy hűtlen embereit kínoztassa – úgy döntöttek, átszállítják egy átlagos börtönbe. Escobar erről jó előre értesült, így elmenekült és elrejtőzött.

Válaszul a kormány létrehozta a Keresőblokkot (Bloque de Búsqueda), egy 2000 fős különleges műveleti egységet, amelynek kizárólagos feladata volt Escobar felkutatása. Tagjait az Egyesült Államok elit katonai egységei képezték ki.

Ezzel párhuzamosan létrejött a „Los Pepes” (a „Perseguidos por Pablo Escobar”, azaz „Pablo Escobar által üldözöttek” rövidítése) nevű önbíráskodó félkatonai szervezet, amely Escobar üzlettársain és rokonain állt bosszút, a Medellín-kartell tulajdonainak pusztítása mellett.

A Keresőblokk tagjai időközben 15 000 házat is átkutattak, és végül ők találták meg Escobar rejtekhelyét Medellín Olivos nevű negyedében 1993. december 2-án. A háztetőkön át menekülő Escobart három találat érte lábán, felsőtestén és fején.

Testvérei szerint a végzetes lövést saját fegyveréből adta le. Ez valóban elképzelhető, mivel Escobar egy interjúban úgy nyilatkozott: „Inkább lennék egy sírban Kolumbiában, mint börtönben az Egyesült Államokban.” E kívánsága kétségtelenül teljesült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Rosalvina Vargas de Gallego, a Pablo Escobar által épített negyed egyik első lakója mutatja a kokainbáró képét, amelyet pénztárcájában tart 2017-benEscobar rendőrségi fotója 1977-bőlEscobar feleségével 1983-ban. Maria Victoria Henao 15 éves volt, amikor feleségül ment a 26 éves férfihoz 1976-ban.A hírhedt Medellín-kartell alapítói, Pablo Escobar (b) és Jorge Luis Ochoa (j, sapkában)Escobar magánbirtoka, az Hacienda Nápoles a levegőbőlA vég. A háztetőkön át menekülni próbáló Escobart végül a Keresőblokk golyói állították meg Medellín Olivos nevű negyedében 1993. december 2-án.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár